Museumsinsel (Berlins tunnelbana)

Museumsinsel
Stationsinformation
StadBerlin, Tyskland Tyskland
Ingång frånMuseumsinsel
Unter den Linden
Invigd2021
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Förbindelser
Linje
Föregående stationU5: Unter den Linden
Efterföljande stationU5: Rotes Rathaus
Övrigt
ArkitektMax Dudler

Museumsinsel är en tunnelbanestation i centrala Mitte, Berlin, vid Museumsinsel och Berlins stadsslott. Stationen ligger på linje U5 och invigdes 2021.

Museumsinsel har en central plattform och ligger i den östra änden av Unter den Linden, mellan Deutsches Historisches Museum och Humboldtforum vid Museumsinsel. En del av stationen ligger strax söder om Schlossbrücke under Spree. Entréer finns vid Museumsinsel, Humboldtforum, Kronprinzenpalais och Deutsches Historisches Museum.[1]

Stationens utformning inspirerades av Karl Friedrich Schinkels scendekor från 1816 för Trollflöjten. Originalteckningen finns i Kupferstichkabinett i Berlin.

Stationens dekor formgavs av Max Dudler och inspirerades av Karl Friedrich Schinkels berömda scendekor från 1816 för en uppsättning av operan Trollflöjten av Wolfgang Amadeus Mozart och Emanuel Schikaneder. Taket över spåren är utformat med en akvamarin stjärnhimmel med 6662 små lampor som lyser upp taket. Väggarna utformades med utgångspunkt i den klassicistiska arkitekturen hos de omkringliggande byggnaderna och är inklädda i ljus natursten med granit från Fichtelgebirge. Väggarna bakom spåren visar fotografier av Stefan Müller föreställande byggnaderna vid Museumsinsel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]