Musikalisk såg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Person med musikalisk såg.

En musikalisk såg är en såg som används som musikinstrument. Den spelas vanligtvis med hjälp av en stråke men även en mjuk filtklubba, hammare eller träsked kan användas för att skapa ljud. Sågen placeras med handtaget klämt mellan benen och andra änden i handen, med den tandade kanten mot kroppen. Detta tillvägagångssätt utövas vanligtvis sittande men kan även utföras stående. Vissa spelmän spelar med handtaget under hakan (som en fiol). Bladet böjs i en S-kurva och stråken stryks på den yttre släta sidan. Genom att föra stråken i mitten av S-kurvan, där bladet är som plattast kan sågens böjning bestämma hur höga eller låga toner som ska spelas. Ju större platt yta desto mer vibration. För att ändra tonhöjden böjs sågens S-kurva uppåt för att skapa en högre tonhöjd och neråt för en lägre. Med hjälp av att skaka ena benet kan sågspelaren få fram ett vibrato på sågen för att skapa en längre skiftad ton. Ljudet från en musikalisk såg kan beskrivas som en svajande eterisk ton som bygger på friktion.

Sågar som används som instrument[redigera | redigera wikitext]

Vanligtvis används en vanlig fogsvans på cirka 80 cm lång som instrument men det finns även specialgjorda musikaliska sågar. Till exempel finns det sågar utan taggar eller gjorda i tunnare metall för att öka flexibiliteten och därmed bli mer lättspelad. Bland annat finns Sandvik Stradivarius som är en specialgjord såg för musikaliska ändamål. Den musikaliska sågen tillhör musikinstrumentgruppen idiofoner.

I början av 20-talet var den musikaliska sågen mycket populär och upptäcktes i Europa och i USA vid ungefär samma tidpunkt. Sågen är ett svagt instrument och hörs därför inte så bra i större orkestrar därför kan den bara användas vid låg instrumentation eller solo.

Musikalisk Såg Festival[redigera | redigera wikitext]

Den 13-14 augusti 2011 gick den 34:e årliga internationella Musikaliska Såg Festival[1] av stapeln i Santa Cruz, Kalifornien.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

I filmen På rymmen med Pippi Långstrump spelar gårdfarihandlaren Konrad (Hans Alfredson) på såg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Musical Saw Festival, varje år går den internationella festivalen av stapeln i USA.