Muskot

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Muskot
Myristica fragrans - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-097.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
UnderklassMagnoliidae
OrdningMagnoliaordningen
Magnoliales
FamiljMuskotväxter
Myristicaceae
SläkteMuskotsläktet
Myristica
ArtMuskot
M. fragrans
Vetenskapligt namn
§ Myristica fragrans
AuktorHoutt., 1774
Hitta fler artiklar om växter med

Äkta muskotträd (Myristica fragrans), är ett träd av Muskotsläktet. Träden är vintergröna med mörkgröna läderartade hela blad, små, i klasar sittande blommor och köttig, med två valvler uppspringande frukt, som endast innehåller ett nötliknande frö, omgivet av en mycket flikig frömantel. Träden blir 6-18 meter höga.[1]

Det äkta muskotträdet är främst känt för sin användning som krydda, dels i form av muskotnötter, dels i form av muskotblommor. Dessa hämtas dock ibland även från andra arter av släktet, och i USA har bland annat frukter från den i Brasilien förekommande Cryptocarya moschata sålts som muskotnötter.[2] De små gula konvaljlika blommorna växer i klasar.

Utbredning och beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Muskotträdets hemland är Bandaöarna bland Moluckerna (tidigare Kryddöarna) i Indonesien, men odlas numera på flera håll i tropikerna.[1]

Muskotnötter.

Muskotträd odlas också på andra öar där samt i Sydamerika och i Västindien främst på Grenada där det är den viktigaste exportvaran tillsammans med bananer och kakao. Muskotträdet är 6-18 meter högt, ständigt grönt och med mörkgröna ovala blad och klasar av små gula konvaljlika blommor.

Användning i matlagning[redigera | redigera wikitext]

Muskot är en fin mild, men starkt aromatisk krydda, som bör användas med måtta så att den inte dominerar.

Muskotnöt[redigera | redigera wikitext]

Muskotnöten rives direkt över den maträtt som skall kryddas. Muskot används i olika potatisrätter såsom potatismos och stuvad potatis. Den används även till stuvade makaroner, ägg- och osträtter, grönsaker, kokt eller stuvad vit- eller blomkål och spenat. Béchamelsås kan smaksättas med muskot. Muskotnöt är också en vanlig smaksättning i korvar.

Muskotblomma[redigera | redigera wikitext]

Mace (জয়িত্রি).JPG

Muskotblomma utgörs av fröhyllet till muskotnöten. Muskotblomman är orangefärgad och har en mer subtil smak. Den används framför allt till smaksättning av fiskbullar[källa behövs] och är en viktig krydda i norska fiskekaker.

Annan användning[redigera | redigera wikitext]

Muskotnöten innehåller omkring 25-40 % fett, och kan destilleras för att utvinna eterisk muskotolja som används vid beredning av parfymer men även vid viss läkemedelstillverkning. Muskotnöten kan även pressas mekaniskt för att framställa ett slags muskotsmör, som kan användas som substitut för kakaosmör eller som ett industriellt smörjmedel.

Hälsoeffekter[redigera | redigera wikitext]

Muskot innehåller det amfetaminliknande ämnet myristicin, som i stora mängder kan ge förgiftningssymptom och vara livshotande.[3] I augusti 2008 drogs ett nummer av tidningen Matmagasinet tillbaka på grund av att ett kakrecept felaktigt angivit 20 muskotnötter i stället för 2 kryddmått. Fyra personer som ätit en sådan kaka drabbades av yrsel och huvudvärk.[4] I maj 2010 fick fyra ungdomar föras till sjukhus för intensivvård efter att ha berusat sig med muskot.[5]

Trots ordet nöt i namnet är muskotnöten ingen egentlig nöt och orsakar därmed inte besvär för nötallergiker.[6][7]

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Myristica aromatica Sw.
Myristica laurifolia var. lanceolata Hook.f.
Myristica moschata Thunb.
Myristica officinalis L.f.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 18. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 372 
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 18. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 372-73 
  3. ^ Wigander, Millan (1976). Farliga växter. Stockholm: Almqvist & Wiksell Förlag. sid. 98. ISBN 91-20-04445-3 
  4. ^ "Fyra förgiftade efter fel i recept", Svenska Dagbladet, 28 augusti 2008
  5. ^ "Fyra till sjukhus efter muskotfylla", Dagens Nyheter, 14 maj 2010
  6. ^ ”Fråga doktorn: Muskotnöt vid nötallergi”. Allergi.nu. http://allergi.nu/fraga-doktorn/barn-och-allergi/fodoamnesallergi1/muskotnot-vid-notallergi/. Läst 26 november 2011. 
  7. ^ ”Fråga doktorn: Muskotnötallergi vid nötallergi?”. Netdoktor.se. http://www.netdoktor.se/astma-allergi/fraga-doktorn/muskotnotallergi-vid-notallergi-19348#maincontainer. Läst 22 april 2015.