Musse Pigg som Ångbåtskalle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Musse Pigg som Ångbåtskalle
Musse Pigg-serien
OriginaltitelSteamboat Willie
RegissörWalt Disney
Manusingen uppgift
Animatör(er)Ub Iwerks
Les Clark
Johnny Cannon
Wilfred Jackson
Dick Lundy
Premiär18 november 1928
Färgformatsvartvit
Speltid7:45

Musse Pigg som Ångbåtskalle (orig. Steamboat Willie) är den första Musse Pigg-filmen med ljud. (Dock var det inte den första tecknade filmen med ljud, för såna tester hade redan gjorts 1924) Den hade officiell premiär 18 november 1928. Filmen visades dock inför testpublik redan den 29 juli samma år, men då i stum version. Huvudtemat är Turkey in the Straw.

Filmen brukar räknas som Musse och Mimmi Piggs debutfilm men den allra första filmen som producerades med Musse Pigg var Musse Piggs luftfärd (Plane Crazy). Den hade sin första testvisning i stum version redan den 18 maj 1928 men fick sin officiella premiär efter Musse Pigg som ångbåtskalle, 17 mars 1929, då med synkroniserat ljud.

Walt Disney hade vid tidpunkten för första "Musse Pigg"-filmen redan etablerat sig väl som producent av tecknade kortfilmer med närmare 100 filmer.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Musse Pigg står glatt visslande och styr en flodbåt, tills båtens kapten Svarte Petter bryskt föser bort honom ur styrhytten och själv övertar rodret. Han lägger till vid en ångbåtsbrygga där han lastar ombord en mängd olika husdjur.

Mimmi Pigg kommer springande, medförande gitarr och nothäften, men blir akterseglad. Musse hjälper henne ombord med båtens däckskran, men vid det något omilda nedsläppet på däck tappar hon gitarren och notpappren och de blir uppätna av en get. Musse bänder dock upp getens mun som en grammofontratt och Mimmi böjer dess svans till en vev. Sedan börjar Mimmi spela på geten likt ett positiv, medan Musse ackompanjerar först på ett improviserat trumset av soptunnor och kokkärl, sedan genom att spela på båtens last av djur. Han drar katter och griskultingar i svansarna så de skriker i olika tonarter, använder en gås som säckpipa och en kos tänder som en xylofon. Allt i en kakofonisk version av melodin "Turkey in the Straw".

Plötsligt uppenbarar sig Svarte-Petter och sätter stopp för det roliga. Han kastar ner Musse i kabyssen där han får skala potatis. Båtens papegoja börjar retas med Musse, som blir arg och kastar en potatis på fågeln så den trillar i vattnet. Musse skrattar när han hör papegojan, knappt hörbart, gurgla "Man overboard!".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]