Mutabar Tadjibayeva

Från Wikipedia
Mutabar Tadjibayeva
Född25 augusti 1962 (61 år)
Margilan, Uzbekistan
Medborgare iSovjetunionen och Uzbekistan
SysselsättningJournalist
Utmärkelser
International Women of Courage Award (2009)
Martin Ennals-priset
Redigera Wikidata

Mutabar Tadjibayeva Ibragimovna, född 25 augusti 1962 i Margilan, Ferghana är en uzbekisk journalist och människorättsaktivist.

Tadijbaeva bevakade händelser i Ferghanadalen och dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter vilket hon rapporterade vidare till internationella organisationer och hon kritiserade den uzbekiska regimen för deras agerande i samband med Andijan massakern i maj 2005[1]. Detta arbete innebar en nominering till Nobels fredspris 2005[2].

Tadjibaeva arresterades den 7 oktober 2005 för sin kritik mot regimen, då hon var på väg till en internationell konferens för människorättsaktivister[1] och hölls isolerad i häktet innan hon dömdes till 8 års fängelse för brott som rörde förtal och medlemskap i en illegal organisation[1][2].

Organisationen hon tillhörde var den hon själv grundat, Plammenoe Serdtse (Fiery Hearts Club) och hon arbetade även för mänskliga rättigheter genom Human Rights Alliance for Uzbekistan[2].

Tadjibaeva satt fängslad mellan oktober 2005 och juni 2008 och utsattes för tortyr och övergrepp för att erkänna de brott hon var anklagad för[3]. Hon blev steriliserad i fängelset[2] och hennes hälsa blev allt sämre, något som hennes bror Rasul Tadjibaeva förmedlade till allmänheten[1].

Efter påtryckningar från FN, EU och flera organisationer inom mänskliga rättigheter släpptes Tadjibaeva 2008[1].

Tadjibaeva lämnade Uzbekistan och bosatte sig i Paris där hon fortsatte sitt arbete för mänskliga rättigheter[1].

Tadjibaeva tilldelades Martin Ennals-priset 2008. Hon blev även tilldelad International Women of Courage award 2009, men lämnade tillbaka det eftersom hon var kritisk mot en annan av pristagarna[1].

Källor[redigera | redigera wikitext]