Mykoplasma

Från Wikipedia
Mykoplasma
Systematik
DomänBakterier
DivisionTenericutes
KlassMollicutes
OrdningMycoplasmatales
FamiljMycoplasmataceae
Släkte''Mycoplasma''
Nowak, 1929
Arter

M. genitalium
M. hominis
M. pneumoniae

etc.

Mykoplasma är ett släkte bakterier som saknar fast cellvägg och kan vara trådlika eller ha annan form. De är de minsta fritt levande organismer som identifierats, med en diameter på cirka 300 nm. Ett hundratal mykoplasmaarter har identifierats.

Hos människa associeras mykoplasmaorganismer med bland annat lunginflammation (Mycoplasma pneumoniae) och äggledarinflammation (Mycoplasma genitalium) medan andra orsakar mastit och ledinflammation hos husdjur.

Mykoplasma kan påvisas med odling (vissa arter är dock svårodlade) eller PCR. Organismerna kan också påvisas mikroskopiskt direkt i prov från infektionshärden med exempelvis fluorkromfärgning. Mikrobiologisk diagnostik av lunginflammation som orsakas av Mycoplasma pneumoniae sker genom påvisande av antikroppar i blodet och påvisande av organismen i svalgsekret med PCR. Mycoplasma genitalium påvisas med PCR i prov från urin och könsorgan.

Mykoplasmainfektioner kan behandlas med antibiotika, i första hand tetracyklin och erytromycin, som hämmar bakteriernas syntes av proteiner. Eftersom organismerna saknar cellvägg påverkas de inte av penicillin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Forsgren, Kronvall. Klinisk bakteriologi. 1996, Studentlitteratur.