Mylène Farmer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mylène Farmer
Mylène Farmer 2012
FöddMylène Jeanne Gautier
12 september 1961
Pierrefonds
NationalitetFransk
Yrke/uppdragSångerska, skådespelare
År som aktiv1984 -

Mylène Farmer (född Mylène Jeanne Gautier, tog efternamnet Farmer efter Frances Farmer), född 12 september 1961 i Pierrefonds i Québec i Kanada, är en fransk sångerska och skådespelare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Några av Mylène Farmers mest kända låtar är Désenchantée, Libertine (inspelade även av den belgiska sångerskan Kate Ryan), L'âme-stram-gram, Pourvu qu'elles soient douces, och Sans contrefaçon.

1980-talet[redigera | redigera wikitext]

Mylène Farmer är en mycket populär sångerska i främst Frankrike och andra franskspråkiga länder. Hon slog igenom år 1984 med sången Maman a tort, som sedan följdes av albumet Cendres de Lune, som bland annat innehöll den stora hitlåten Libertine år 1986.

1990-talet[redigera | redigera wikitext]

Farmer har gjort sig känd för sina dubbelbottnade låttexter och explicita musikvideor. Maman a tort kan tolkas handla om kärleken mellan en ung flicka och en sjuksköterska på ett sjukhus, med inslag av onani. Pourvu qu'elles soient douces (1988) handlar om en man som har en sjuklig fixering vid sin älskares skinkor, med inslag av sodomi: musikvideon (17 minuter lång), utspelas på 1700-talet (närmare bestämt 1757), innehåller en scen där en man piskar en pojke. Que mon cœur lâche handlar om kärlek, kondomer och aids: musikvideon (regisserad av Luc Besson) innehåller bland annat ett klipp där Gud talar om för Jesus att han inte ska skicka honom till jorden igen, eftersom förra gången var en katastrof, samt ytterligare en sexscen.

Efter att hennes film Giorgino inte fick ett bra mottagande flyttade Mylène till USA. År 1995 återvände hon till Frankrike med sin nya skiva, Anamorphosée. Skivan, liksom hennes tidigare två, sålde över 1 miljon exemplar enbart i Frankrike. Skivan finns med i Guinness rekordbok som det mest exporterade icke engelskspråkiga albumet, och det fick även en uppföljare i form av liveskivan och DVD:n Live à Bercy.

2000-talet[redigera | redigera wikitext]

Farmer skrev, tillsammans med Laurent Boutonnat, text och musik till den franska sångerskan Alizées båda album Gourmandises och Mes Courants Electriques.

I videon till Farmers sång Q.I, förekommer det mycket naket och videon avslutas med en het sexakt mellan henne och en man, där båda är nakna framför kameran.

I videon till L'Amour n'est rien... utför Farmer en striptease.

I augusti 2008 kom albumet Point de suture. Under september och oktober 2009 gav hon sig ut på en turné i Frankrike, Belgien, Schweiz och Ryssland.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Spelfilm[redigera | redigera wikitext]

Live[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]