Dvärgsteklar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mymaridae)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dvärgsteklar
Camptopteroides verrucosa.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSteklar
Hymenoptera
UnderordningMidjesteklar
Apocrita
FamiljDvärgsteklar
Mymaridae
Vetenskapligt namn
§ Mymaridae
AuktorHaliday, 1833
Hitta fler artiklar om djur med

Dvärgsteklar (Mymaridae) är en familj i insektsordningen steklar som innehåller omkring 1 400 kända arter, i omkring 100 olika släkten.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Familjen dvärgsteklar hör till de minsta steklarna och flertalet arter har en kroppslängd på under 1,5 millimeter. Till familjen hör även några av de minsta bevingade insekterna som man känner till, som Alpatus magnimius och Alaptus minimus, vars kroppslängd uppgår till endast omkring 0,2 millimeter. Färgen på kroppen varierar hos olika arter från mörkbrun till svart eller gulaktig. Framvingarna saknar tydliga ribbor och har en kant av fina hår. Även bakvingarna, som är mycket smala, är kantade av fina hår. Honorna har långa antenner med en klubblik spets, medan antennerna hos hanarna är trådlika.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Som andra steklar har dvärgsteklarna fullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, puppa och imago. De har ett parasitistiskt levnadssätt och honan lägger ägg i andra insekters ägg, som halvvingar, skalbaggar, tvåvingar och hopprätvingar, och flera arter av dvärgsteklar har använts för att biologiskt försöka bekämpa olika skadeinsekter.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Utdöda släkten[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]