Mynttelefon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Äldre svensk mynttelefon med anvisningar.

En mynttelefon är en telefonautomat som aktiveras genom betalning med mynt, telefonkort eller kreditkort. Apparaten används främst i offentliga telefonkiosker eller offentliga inrättningar.

Den äldre svenska myntapparaten var formgiven i grön lackerad plåt med fingerskivan och myntinkast upptill. Den kvarvarande samtalstiden angavs kort innan det var dags att lägga in nya mynt i apparaten. Att ringa nödnumret "SOS 90 000" var dock gratis.

Mynttelefoner utsattes ofta för vandalisering och inbrott för att komma åt myntbehållaren. Det ansågs även för omständligt och kostnadskrävande att tömma myntbehållaren med jämna mellanrum. Även användandet av mobiltelefoni gjorde många mynttelefoner överflödiga.

I Sverige ersattes därför de flesta mynttelefoner i telefonkiosker på 1990-talet av apparater med aktivering genom telefonkort och/eller kreditkort, samt att många mynttelefoner togs bort.[1] På landsbygden finns dock fortfarande (2010) en och annan telefonkiosk med mynttelefon kvar.[var?]

I bevakade miljöer som på sjukhus och företag används fortfarande mynttelefoner. Exempelvis Telia Monette som tar 1-, 5- och 10-kronorsmynt och kunden kan under samtalet se hur lång tid som återstår för de ilagda mynten, samtal till SOS Alarm är alltid gratis.[2] Den del apparater accepterar både svenska mynt och EU-mynt.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sempler, Kaianders (7 november 2001). ”Det våras för mynttelefonen”. NyTeknik. http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article16900.ece. 
  2. ^ Telia Monette

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]