Myrtenväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Myrtenväxter
Callistemon citrinus4.jpg
Lampborste (Callistemon citrinus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Myrtenordningen
Myrtales
Familj Myrtenväxter
Myrtaceae
Vetenskapligt namn
§ Myrtaceae
Auktor Juss.
Släkten (urval)
Se även
lista över myrtenväxternas släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Myrtenväxter (Myrtaceae) är en familj av trikolpater. Bland växterna i denna familj finns myrten, kryddnejlika, kryddpeppar och eucalyptus. Myrtenväxter innehåller oftast eteriska oljor och blomdelarnas antal är oftast multipler av fem, exempelvis kronbladen. I flera släkten saknas dock kronblad eller så är de mycket små och några släkten har fyra kronblad. Ståndarna är vanligen klart färgade och mycket talrika. Växterna är städsegröna och bladen är nästan aldrig tandade.

Det finns omkring 3 000 arter i 130 släkten. De finns i de flesta av jordens varma områden och det största antalet arter finns i Australasien, Syd- och Centralamerika samt Västindien.

Myrtenväxterna kan delas in i två underfamiljer, Leptospermoideae och Myrtoideae. Leptospermoideae har bland annat torra, träiga fruktkapslar och finns främst i Australasien. Myrtoideae har köttiga frukter och finns över hela världen i subtropiska och tropiska områden med den största artrikedomen i Syd- och Centralamerika. Denna indelning i underfamiljer har dock ifrågasatts efter DNA-analyser. Sådana analyser har också lett till att släktena Heteropyxis och Psiloxylon, som tidigare ingått i myrtenväxtfamiljen numera placerats i fristående familjer, Heteropyxidaceae respektive Psiloxylaceae.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]