Mysteriet Dracula

Från Wikipedia
Mysteriet Dracula
(Dracula)
Mysteriet Dracula
Mysteriet Dracula
GenreSkräck, vampyr
RegissörTod Browning
Ej krediterad:
Karl Freund
ProducentTod Browning
Carl Laemmle Jr.
ManusGarrett Fort
Baserad påDracula
(roman, 1897)
av Bram Stoker
Dracula
(pjäs, 1924)
av Hamilton Deane
& John L. Balderston
SkådespelareBela Lugosi
Helen Chandler
David Manners
Dwight Frye
Edward Van Sloan
FotografKarl Freund
ProduktionsbolagUniversal Pictures
Premiär
Speltid75 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Ungerska
Budget$355,000
UppföljareDraculas dotter (1936)
IMDb SFDb Elonet
Trailer

Mysteriet Dracula (engelska: Dracula) är en amerikansk pre-code skräckfilm från 1931 i regi av Tod Browning med Bela Lugosi i huvudrollen som greve Dracula. Filmen är producerad av Universal Pictures och är baserad på pjäsen Dracula från 1924, skriven av Hamilton Deane och John L. Balderston, vilken i sin tur är löst baserad på Bram Stokers roman med samma namn. Den hade biopremiär i New York den 12 februari 1931[1] och Sverigepremiär den 13 november 1931.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Londonmäklaren Renfield åker till ett mytomspunnet slott i Transsylvanien där en greve Dracula ska skriva på köpekontraktet till ett hus utanför London. Renfield blir galen och åker med greven till England, där Renfield blir intagen på mentalsjukhus. Greven blir bekant med två damer, Lucy och Mina som han snart har i sitt våld.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Denna film och Frankenstein från samma år innebar startskottet för Universals ljudskräckfilmer (man hade gjort en rad framgångsrika stumfilmer under 1920-talet) och bidrog till att öka genrens popularitet.

Filmen är också den som Bela Lugosi allra mest har kommit att förknippas med, och hela hans framtida karriär kom att definieras av den; han drabbades av typecasting och fick nästan enbart roller i skräckfilmer.

Filmen följdes av Draculas dotter (1936), Draculas son (1943), Frankensteins hus (1944) och Draculas hus (1945)

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Samtidigt som denna film spelades in spelades en spanskspråkig version in på samma plats (den engelska på dagtid och den spanska på nattetid, sägs det). Den spanska filmen regisserades av George Melford och hade Carlos Villarías i titelrollen. Vid tiden för filmens premiär var det många biografer som inte kunde visa ljudfilm. Därför gjordes det stumma versioner av filmen så att den kunde visas där.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]