Mysteriet på Blå tåget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mysteriet på Blå tåget
Roman
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe Mystery of the Blue Train
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1928
Först utgiven på
svenska
1978

Mysteriet på Blå tåget (eng. The Mystery of the Blue Train) är en detektivroman av författaren Agatha Christie. Den utkom i original 1928, men i svensk översättning först 1978.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om hur sällskapsdamen Katherine Grey, som fått ärva en stor förmögenhet av sin framlidna arbetsgivare, reser till Rivieran med det s.k. Blå tåget - hon har blivit inbjuden av sin societets-släkting, Lady Tamplin, som aldrig brydde sig om Katherine när hon var fattig, men nu ser en chans att få låna pengar... På tåget möter Katherine den förmögna, men olyckliga, Ruth Kettering, enda barn till den amerikanske miljonären Rufus Van Aldin och olyckligt gift med den engelske adelsmannen Derek Kettering. Ruths far har just skänkt henne ett värdefullt rubinsmycke, kallat Eldhjärtat, som många åtrår; Derek Ketterings franska älskarinna Mireille, Ruths ungdomskärlek, en sol-och-vårare som kallar sig greve de la Roche, och den hänsynslöse juveltjuven "Markisen"...

När tåget är framme i Cannes hittas Ruth död i sin tågkupé - och den värdefulla rubinen är försvunnen. Lyckligtvis var mästerdetektiven Hercule Poirot också med på tåget - nu anlitas han av Ruths förkrossade far, som till varje pris vill finna både smycket och dotterns mördare.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Boken filmades för TV 2005, med David Suchet som Hercule Poirot och Elliott Gould som Rufus Van Aldin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]