När karusellerna sover

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
När karusellerna sover
GenreJulkalender
RegissörArne Lifmark
ManusHans Alfredson
MedverkandeClaes Malmberg, Magnus Krepper, Jonathan Gillberg m.fl
MusikThomas Darelid
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)14 min/avsnitt
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Television
ProducentAnnika Holmberg
InspelningsplatsLiseberg, Göteborg
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning1–24 december 1998
Bildformat4:3
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångarePelle Svanslös
UppföljareJulens hjältar, Karusellstöten (PC-Spel)
Externa länkar
IMDb

När karusellerna sover var SVT:s julkalender 1998.[1] Manuset skrevs av Hans Alfredson.[2]

Serien spelades in vintertid på nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Julkalendern innehåller många svenska visor, för att barn skulle få höra dem, och de inte skulle glömmas bort.

Granskningsnämnden för radio och TV fällde den 19 maj 1999 serien för otillbörligt gynnande av Liseberg eftersom en av seriens figurer, en kanin, ansågs vara snarlik Lisebergskaninen.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den unge pojken Jack blir ofta mobbad av en mallig pojke i skolan. När skolan är slut en dag ser den malliga pojken till så att Jack missar spårvagnen. Då finner Jack en hund som heter Lord Lajbans. Det blir åska och blixten slår ned i ett träd som krossar ett stängsel. Lord Lajbans går över och Jack följer med. De kommer rakt in på nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Där möter Jack en man som är målare, Manfred.

Nästa dag när Jack kommer till skolan hör han att Helenas familj har tappat bort en hund. Ingen tror honom när han berättar att han har sett en hund på ett hemligt ställe. Men sedan får Jack reda på att det är deras hund med hjälp av Manfred och kaninen som hunden har bott hos för tillfället. Jack får en radiostyrd bil av Helenas mamma i present för att han återfunnit Lord Lajbans.

Sedan umgås Helena och Jack på Liseberg och allt är roligt ända tills på Luciadagen då en "överkontrollant" kommer och börjar kontrollera allt. Det visar sig att det är den gräsliga piratdrottningen och överkontrollanten som försöker ta över världen genom sin manick "eliminatorn". Jack och Helena försöker lösa det hela medan bara fler och fler av deras vänner försvinner. De får till slut hjälp av systrarna Nonnen som är över 150 år gamla, och till slut spolar Jack iväg skurkarna i en jättetoalett till "skitön". Några dagar senare gifter sig Manfred med Betty, och Jacks pappa, vars skepp suttit fast i Västindien, kommer äntligen hem.

På julafton försvinner sagofigurerna. Jacks föräldrar, Helenas storasyster och Jack och Helena är där och Jack får många presenter, till exempel Lord Lajbans och ett par rullskridskor.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Utgivningar[redigera | redigera wikitext]

Serien utkom på VHS 1999 och DVD 2006.[4] Musiken från serien utgavs samma år på CD på skivmärket Independent Entertainment. [5]

CD-ROM[redigera | redigera wikitext]

När Karusellerna Sover gavs ut som CD-ROM spel i samband med att julkalendern sändes i SVT.[6] Varje avsnitt presenterade kaninen en kod som kunde användas för att låsa upp dagens lucka i spelet. Bakom varje lucka fanns en överraskning i form av ett minispel eller pussel.

Spelet innehåller röster gjorda av originalskådespelarna från julkalendern, men allt visuellt är tecknat/datoranimerat.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

En uppföljare till serien vid namn "Karusellstöten" producerades 1999 av SVT, Brio och Liseberg.[7] Denna uppföljare är dock i formen av ett PC-Spel, men innehåller även videoscener med originalskådespelarna från julkalendern. Dessa scener är inspelade i samma miljöer och studio som julkalendern. Spelet blev ingen större kommersiell succé och därför upphörde tillverkningen kort därefter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”När karusellerna sover”. Svensk mediedatabas. 15 januari 1998. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22N%C3%A4r+karusellerna+sover%22+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 8 augusti 2015. 
  2. ^ När Var Hur 1999, Bokförlaget DN, sidan 379-381 - TV:s julkalender 1960-98
  3. ^ Frida Lindqvist (20 maj 1999). ”Julkalendern fälld för smygreklam”. Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/noje/9905/20/julkalendern.html. Läst 8 augusti 2015. 
  4. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001422882. Läst 26 juli 2014. 
  5. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001517982. Läst 5 april 2011. 
  6. ^ ”Julkalendrar i SVT | SVT.se”. www.svt.se. http://www.svt.se/barnkanalen/julkalendrar-i-svt/. Läst 23 januari 2016. 
  7. ^ ”Karusellstöten | Svensk mediedatabas (SMDB)”. smdb.kb.se. http://smdb.kb.se/catalog/id/001438272. Läst 23 januari 2016.