När lammen tystnar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
När lammen tystnar
(The Silence of the Lambs)
Genre Thriller
Skräck
Regissör Jonathan Demme
Producent Kenneth Utt
Edward Saxon
Ron Bozman
Manus Ted Tally
Baserad på När lammen tystnar, av Thomas Harris
Skådespelare Jodie Foster
Anthony Hopkins
Scott Glenn
Originalmusik Howard Shore
Fotograf Tak Fujimoto
Klippning Craig McKay
Distribution Orion Pictures
Premiär 14 februari 1991
Speltid 118 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Föregångare Manhunter (1986)
Uppföljare Hannibal (2001)
IMDb SFDb

När lammen tystnar (originaltitel: The Silence of the Lambs) är en amerikansk kriminalthriller/skräckfilm från 1991 i regi av Jonathan Demme, baserad på Thomas Harris roman När lammen tystnar från 1988. Huvudrollerna spelas av Jodie Foster och Anthony Hopkins.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Seriemördaren "Buffalo Bill" kidnappar, mördar och skinnflår unga kvinnor. En FBI-agent under utbildning, Clarice Starling, skickas till den inspärrade, extremt farlige, psykopatiske seriemördaren och psykiatern Hannibal Lecter för att möjligen få någon information om mördaren från honom.

När så "Buffalo Bill" kidnappar ett nytt offer, en senators dotter, intensifieras jakten efter honom. Polisen och FBI försöker hitta ett mönster mellan offren eller en ledtråd som ska leda dem till var Buffalo Bill håller till. Deras upptäckter räcker dock inte för att hitta ett spår innan senatorns dotter blir dödad. Med hjälp av den relation som Starling skapat med Lecter, försöker de få honom att skapa en gärningsmannaprofil på Buffalo Bill. Lecter vill dock inte säga för mycket utan att få något i gengäld, nämligen intima detaljer om Starling. Lecters första svar pekar Starling mot ett lager där hon hittar Buffalo Bills första offer, hans älskare.

Dr Chilton, direktören för det mentalsjukhus där Lecter sitter inspärrad ser dock chansen att skapa fördelar för sig själv när Starling och hennes chef Jack Crawford försöker bluffa Lecter att avslöja fler detaljer om Buffalo Bill genom att utlova lättnader. Chilton avslöjar bluffen för Lecter och ser till att skapa ett eget avtal med senatorn. Efter att Lecter förts till senatorn för att avslöja vad han vet, lyckas Starling, som efter det tidigare misslyckandet inte längre officiellt är inkopplad på fallet, att få Lecter att ge henne en ledtråd till var Buffalo Bill kan befinna sig. Strax därefter lyckas Lecter mot alla odds att mörda vakterna och fly. Starling tror dock inte att Lecter tänker ge sig efter henne och fortsätter jakten på Buffalo Bill, som kan befinna sig i samma stad som hans första mördade kvinna bodde.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.imdb.com/chart/top IMDb topplista

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]