Näringsminister

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Näringsminister är den minister i ett lands regering som vanligtvis ansvarar för näringslivsutveckling, konkurrenspolitik, innovations- och teknologipolitik samt regional utveckling. Näringsministern leder ett näringsdepartement eller näringsministerium och bistås i detta av en tjänsteman som vanligtvis är politiskt tillsatt och i flera länder innehar titeln statssekreterare. Äldre svenskt namn på näringsminister är industriminister. Näringsministern kan ha ansvar för arbetsmarknads-, handels-, energi- eller kommunikation/infrastrukturfrågor också. Vanligen sorterar dessa frågor dock under annan minister, ibland dock placerad på samma ministerium som näringsministern.

I Europeiska kommissionen är motsvarande ämbete kommissionären med ansvar för näringsliv och företagande. I Europeiska unionens råd möts näringsministrarna i formationen Rådet för konkurrenskraft.

Olika länders motsvarigheter till Näringsminister[redigera | redigera wikitext]

Land Minister Ministerium
Danmark Danmark Økonomi- og Erhvervsminister Økonomi- og Erhvervsministeriet[1]
Finland Finland Näringsminister Arbets- och näringsministeriet[2]
Sverige Sverige Näringsminister Näringsdepartementet
Storbritannien Storbritannien Secretary of State for Business, Innovation and Skills Department for Business, Innovation and Skills (BIS)[3]
Tyskland Tyskland Bundesminister für Wirtschaft und Technologie Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie
USA USA Secretary of Commerce Department of Commerce

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]