Närradio

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Community radio WWOZ i New Orleans.

Närradio är lokala föreningsstyrda radioutsändningar som inte sköts av Sveriges Radio. Sändningstillstånd ges av Myndigheten för radio och TV.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Närradio infördes i Sverige på försök 1978, och reguljära sändningar startade året därpå. Radiosändningarna reglerades från 1982 av Närradiolagen, som ersattes av Radio- och TV-lagen år 1996. Reklam var från början förbjudet, men lagen ändrades i och med att annan privatradio blev tillåten 1993. Närradion har, till skillnad från Sveriges Radio, inga krav på sig om opartiskhet och saklighet. Närradio är ett unikt svenskt begrepp, som utomlands är mest känd som community radio eller icke-kommersiell lokal radio. Närradions Riksorganisation (NRO) bildades 1996, och är den enda riksorganisationen för närradio i Sverige. NRO representerar mer än 600 lokala tillståndshavare av de omkring 1000 lokala föreningar som sänder närradio.[1]

Nutid[redigera | redigera wikitext]

De flesta närradiostationer drivs i ideella former av och för det civila samhället (föreningsradio), men ett 25-tal drivs som privata reklamfinansierade stationer vid sidan av den officiella reklamradion. Ny lagstiftning år 2010 underlättade för närradiostationer att sända i nätverk över kommungränser, och även rikstäckande. Ur ett internationellt perspektiv är Sverige det enda landet som tillåter att privata företag kan ta över närradiofrekvenser för kommersiellt bruk.

År 2011 fanns det 130 närradiostationer i Sverige.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Om NRO" Arkiverad 2 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. från Närradions Riksorganisation

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]