Näsbydal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Näsbydal är ett bostadsområde i inom stadsdelen Tibble, Täby kommun. Området är format som ett ägg med ca 43000 kvadratmeters yta till lägenheternas förfogande.

Området som består av totalt 900 lägenheter i varierande storlekar, från ettor med sovalkov, till sjurummare i två etage och tillhör Bostadsrättsföreningen City i Täby [1]. Vidare ingår i bostadsrättsföreningen parkeringsytor med totalt 579 platser, uppdelade på 68 garage, 511 parkeringsplatser med el-plintar och 21 besöksplatser. Även tennisbana, basketplan, fotbollsplan, boulebana, grillplats, dusch och flera lekplatser finns till förfogande för föreningens medlemmar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Husen i Näsbydal byggdes under perioden 1958-1961 efter ritningar av Sune Lindström, Åke Arell och Alf Bydén. De åtta 17-våningars punkthusen utgör en del i det storslagna och tidstroget förverkligandet av Le Corbusiers vision från 1930-talet. I boken Stockholms satelliter beskriver Jerker Söderlind området som en del i det Storstockholms rekordårs - Versailles,[förtydliga] som i mycket var en mans verk. - "The House that Sune built". Ett förverkligat utopia utan motsvarighet i regionen. Han skriver att ur arkitektoniskt perspektiv representerar Täby kommun en sällsynt dramatisk och strikt formad geometrisk fantasi, genomförd i en storslagen ansats. Även Lennart Holm har i ett nummer av facktidningen Arkitektur från 1960 omnämnt området som ett av de bästa som byggdes de sista åren på 1950-talet.[källa behövs]

Byggnaderna kännetecknas av sin volymmässiga enkelhet som får spänning genom små vinkeländringar och aluminiumplåtens och internitskivornas[förtydliga] grafiska verkan. Inte ens balkongerna får bryta formen utan deras framkant ligger i fasadliv.

Referenser[redigera | redigera wikitext]