Näsbypark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Näsbyparks centrum.

Näsbypark är en del av Täby kommun, Stockholms län. Den ligger i kommunens sydöstra del och gränsar i söder till Lahäll, i öster mot Stora Värtan, i nordväst mot Viggbyholm och i väster mot motorvägen E18. Området är känt som ett av de mer exklusiva bostadsområdena i Täby med en stor andel villor, lägenheter och radhusbebyggelse i sjönära miljö.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Näsby slott vid 1600-talets slut på kopparstick efter Erik Dahlbergh, i Suecia antiqua et hodierna.

Redan så tidigt som på 1300-talet finns det dokumenterat ett slott beläget vid Näsbyviken i södra Roslagen. Slottet gick under namnet Näsby slott och fanns lagfört under Uppsala ärkebiskopsstol. Slottet, vars ägor var mycket omfattande, har fått ge namn åt många platser runt om i nuvarande Täby kommun bl.a. Näsbypark, Näsbydal och Roslags-Näsby. Slottet fick sitt nuvarande utseende under 1600-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. och flera parker planterades runt slottet. Det är efter dessa slottsparker som området Näsbypark fått sitt namn. En pampig allé på över en kilometer planterades även till slottet.

Slottets klart mest kände slottsherre är Carl Robert Lamm, som med sin omfattande konstsamling av bl.a. Bruno Liljefors och Anders Zorn, har bidragit till att sprida slottets anseende. På 1940-talet övertog försvarsmakten slottet och inrättade här Kungliga Sjökrigsskolan som blev kvar till 1987. I höghus intill slottet låg tidigare pliktverket.

Området började exploateras av Näsby Fastighetsaktiebolag (bildat av Carl Robert Lamm) för bostadsbebyggelse på 1920-talet och området växte snabbt. Tomterna runt slottet och allén var de första att bebyggas men senare spred sig villaområdet längre och längre norrut. År 1928 hade man dragit en gren av Djursholmsbanorna till Lahäll och då villabebyggelsen ökade runt Näsby slott drogs linjen vidare till Näsbypark 1937. En hållplats anlades där järnvägen mötte Näsby allé och hållplatsen fick samma namn som allén. Slutstationen blev vid torpet Tullhus (Djursholmsvägen 67) och här kunde tågen vända för tillbakafärd mot Stockholms östra. Stationen fick kort och gott namnet Näsby Park (senare ändrat till Näsbypark).

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Centrumanläggningen, som invigdes den 8 oktober 1961, innehåller ett tiotal butiker, bibliotek och restauranger. Anläggningen har rustats upp flera gånger för att öka kundtillströmningen, senast 2005. Förhandlingar har pågått i syfte att få Systembolaget att öppna en butik i centrumet.[1]

Runt centrumet finns ett antal flerbostadshus i flera våningar, bland annat Fregatten och kring Eskadervägen, medan övriga delar huvudsakligen består av villor. Många av villorna är från 1940- och 50-tal och byggda i funkisstil, det finns dock en stor variation av moderna och äldre villor i Näsbypark. Villapriserna är de högsta i Täby och ligger mellan 6 och 15 miljoner (2010). Dyrast är området "Sjösidan" mellan Värtan och Djursholmsvägen med uteslutande villor i prisklassen 8 till 25 miljoner.

Inom området finns det fyra kommunala skolor, Slottsparksskolan (F-3), Norskolan (F-3), Näsbyparksskolan (4-9) och en resursskola, Näsbyviksskolan.[2] Det finns även tre friskolor Internationella engelska skolan, Nya Tidens Montessoriskola och Kunskapsskolan.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Stationsskylt "Näsby Park" på Roslagsbanan.

Djursholmsbanornas gren till Altorp förlängdes 1928 till Lahäll och sedan 1937 vidare till Näsbypark. Statens Järnvägar (SJ) tog över trafiken på 1950-talet och döpte om de tidigare fristående järnvägarna i Roslagen till Roslagsbanan (i denna benämning ingick även Näsbyparkslinjen). På 1970-talet tog SL över trafiken och fortsatte att bedriva den på samma sätt som SJ. Det hade dock länge funnits tankar på att lägga ned samtliga smalspåriga järnvägar i Sverige till vilka Roslagsbanan hörde. Under 70-talet lät man i Täby kommun hålla en folkomröstning om Roslagsbanans framtid och tunnelbanans eventuella dragning till Täby. Detta skulle i praktiken inneburit slutet på hela Roslagsbanan och då även en nedläggning av Näsbyparkslinjen.

I Näsbyparks villaområde finns hållplatsen på Roslagsbanan: Näsby allé samt ändstationen Näsbypark. Båda dessa hållplatser har endast enkelspår och en perrong. Tågen går normalt i halvtimmestrafik med vissa undantag under rusningstid då tågen går tätare. Näsby allé ligger 11,0 km från Stockholms östra och Näsbypark ligger 11,8 km från Stockholms östra. Tidigare fanns ett rundgångsspår, men numera slutar enkelspåret enbart i en stoppbock. En resa mellan Näsbypark och Stockholms östra tar ca 20 minuter och en resa från Näsby allé tar cirka 2 minuter mindre.

Det går också ett antal busslinjer till och från Näsbypark. Buss 619 trafikerar sträckan Täby centrum-Näsbypark med halvtimmestrafik. Linjen är en så kallad ringlinje, vilket betyder att den endast går åt ett håll. Bussen går vägen Täby centrum-Näsbyparks centrum-Djursholmsvägen-Näsby allé för att sedan svänga tillbaka upp på vägen mot Täby centrum. Även buss 618 går vägen Danderyds sjukhus-Näsbypark och åter under rusningstid.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ www.taby.se. http://www.taby.se/templates/TswNewsPage.aspx?id=9128. Läst 30 oktober, 2007. [död länk]
  2. ^ Täby skolwebb. Arkiverad från originalet den 25 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100825005239/http://skolweb.taby.se/TswFramePage.aspx?contentPage=%2Ftemplates%2FTswStartPage.aspx%3Fid%3D2228. Läst 30 oktober, 2007.