Nöjesmassakern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nöjesmassakern
OriginaltitelNöjesmassakern
GenreKomedi
Underhållning
Skapad avSven Melander
Åke Cato
Gösta Engström
Jon Skolmen
MedverkandeSven Melander
Åke Cato
Gösta Engström
Jon Skolmen
Björn Skifs
Brasse Brännström
Antal avsnitt10
Längd (per avsnitt)ca 60 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT
AB Svensk Filmindustri
ProducentMonica Eek
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning1985
Bildformat4:3
LjudformatDolby Digital Stereo
Kronologi
FöregångareNöjesmaskinen
UppföljareTack för kaffet
Externa länkar
IMDb

Nöjesmassakern var ett underhållningsprogram från Sveriges Television som hade premiär den 11 oktober 1985. De fyra programledarna var Sven Melander, Åke Cato, Gösta Engström och Jon Skolmen. I redaktionen medverkade Pelle Berglund och Lasse Hallström. Producent var Monica Eek. I varje program medverkade också ett flertal artister.

Programmet blev en tittarsuccé och det nionde avsnittet sågs enligt tittarmätningar av 4 732 200 personer eller 66 procent av svenskarna. Serien reprissändes under sommaren och hösten 1994 i SVT. Den 22 augusti 2009 visades ett avsnitt ur serien i Minnenas television.

Specialavsnitt[redigera | redigera wikitext]

Ett specialklippt avsnitt deltog i TV-festivalen i Montreux under titeln Swedish Mess, där titeln i vinjetten först dök upp som "Swedish Massage" och sedan ändrades till "Swedish Message" innan de tre sista bokstäverna ramlade bort.

Flera av sketcherna ur serien gavs ut på två LP-skivor Full Rulle och Full Rulle igen!

Den 5 november 2008 släpptes en DVD med det bästa ur programmet. DVD:n består av tre skivor och är närmare fyra timmar lång. En intervju från 2008 med Sven Melander, Åke Cato, Jon Skolmen och Gösta Engström finns också med på DVD:n.

Fasta inslag[redigera | redigera wikitext]

 • Rattmuffen, ett trafikmagasin, med Åke Cato och Sven Melander som programledare. Trafikexpert Petter Nicklasson (spelad av Gösta Engström) medverkade också. Nicklassons främsta devis var Rimfrost - rattmuff på, tjällossning - rattmuff av.
 • De tyska kockarna Werner och Werner (Melander och Cato. Efternamnet Melon).
 • De hårdsupande danska bagarna Preben och Preben, spelade av Melander och Cato, som senare återkom i Tack för kaffet. Sketcherna var en parodimatlagningsprogram, där bagarna i stället för att baka ideligen tog en lille en ("bare en lille en").
 • Trollet Rulle (Melander). Rulle är ett troll som har korta monologsketcher enligt nedanstående mönster:
  –Hej alla barn, jag heter Rulle! Jag är full – full Rulle! Hej då!
  –Hej alla barn, jag heter Rulle! Jag kan prata tyska – Das Rulle! Hej då!
  –Hej alla barn, jag heter Rulle! Jag kan pissa i kors! Hej då!
  –Hej alla barn, jag heter Rulle! Jag lägger upp håret - hårrulle! Hej då!
 • Charterresenärerna Olle och Helge, gestaltade av Melander och Skolmen, är huvudpersoner i en serie sketcher. De är två medelålders alkoholister som är på charterresa och planerar inköp och konsumtion av alkoholdrycker ("du måste tänka på pocenten!"). Helge tolkar ofta Olles uttalanden lite för bokstavligt och får därmed ofta höra av Olle att "det är bara ett exempel, Helge!"
 • Steve med Lloyden, en norrländsk raggare gestaltad av Melander

Sketcher i urval[redigera | redigera wikitext]

Passkontrollen[redigera | redigera wikitext]

Medverkande: Sven Melander, Jon Skolmen samt Åke Cato.

Sven Melander går fram till passkontrollanten (spelad av Jon Skolmen). Sven hälsar på honom med en nickning. Passkontrollanten tar Svens pass och öppnar det, varpå han plötsligt brister ut i skratt. Sven tittar upp på honom lite förvånat, och mannen bakom i kön (Åke Cato) tittar fram lite halvt irriterat. Passkontrollanten skrattar än mer och håller upp passet för övrigt folk i närheten, som kommer framspringande och också börjar skratta. Passkontrollanten hänger över disken och skrattar och pekar på Sven, som ser måttligt road ut. Mannen bakom får även syn på passet och viker sig dubbel av skratt. Alla skrattar ett tag och passkontrollanten vinkar igenom Sven under tiden han skrattar.

Anal magnetism[redigera | redigera wikitext]

Medverkande: Sven Melander, Gösta Engström.

Sven Melander som nyhetsuppläsare meddelar "Efter larmrapporterna om oral galvanism, har det nu dykt upp rapporter om en åkomma som främst drabbar folk inom metallvarubranschen: Anal magnetism". Över till Gösta Engström som blåställsklädd arbetare på ett skrotupplag, sägande: "Anal magnetism? Vad är det för skit? Det har jag aldrig hört talas om!". Så vänder han sig om och går, och vi ser hur en massa metallföremål fastnat på hans stjärt.

Barnjournalen[redigera | redigera wikitext]

Medverkande: Sven Melander.

I programmets mest klassiska sketch intervjuar Sven Melander en liten flicka och frågar vad hon önskar sig mest av allt i hela världen. "En docka" svarar hon, varvid Sven säger "Njaa, jag menar nånting större", varpå flickan spär på med en cykel, video, pengar m m. Sven försöker alltmer irriterad lirka fram svaret "Fred", och då flickan säger "krig" istället tappar han humöret totalt och skriker "Men va fan, är du dum i huvet!?". Äntligen får han flickan att säga "fred", och vänder sig mot tittarna med orden: "Ja, det är alltså vad svenska barn önskar sig mest av allt idag - fred på jorden!"

Någonstans säger Sven något liknande "Pengar och pengar?!", väldigt irriterad.

En spinoff har använts som reklam för kakel, då har fred på jorden bytts ut mot kakel.

Medverkande artister[redigera | redigera wikitext]

Kostymer[redigera | redigera wikitext]

Den kostym som användes av Sven Melander när han spelade trollet Rulle, hade från början sytts för Stig Järrel som maktmästare Gorm i TV-julkalendern Trolltider.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Intervju om Nöjesmassakern, 2008, lyssnat på Youtube 2016-01-24

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]