Nöjespark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pariserhjul i Folkets Park i Malmö.
Chair-O-Planes, under natten

En nöjespark, även kallat ett nöjesfält eller tivoli, är ett område med nöjesattraktioner, vanligtvis som berg- och dalbanor och andra åkattraktioner, spelautomater och scener. På nordligare breddgrader håller de flesta nöjesparker öppet främst sommartid.

En variant av nöjesfältet är temaparken, som är uppbyggd kring ett speciellt tema.

Tivoli[redigera | redigera wikitext]

En nöjespark på Malta.
En nöjespark på Malta.

Benämningen tivoli för nöjespark härstammar från staden Tivoli nära Rom i Italien. I slutet av 1700-talet anlades en park i Paris vilken antog namnet Jardin de Tivoli. Sedermera anlades typiska nöjesparksattraktioner i parken. När man i mitten på 1800-talet ville anlägga en park i Köpenhamn lät man sig inspireras av Tivoliparken i Paris och Vauxhallparken i London. Man kallade parken för Tivoli & Vauxhall, vilken sedermera blivit bara Tivoli. I modern svenska har ordet tivoli blivit en synonym till nöjespark.[1]

Ett resande tivoli (alternativt ambulerande tivoli eller mobilt tivoli) är en verksamhet där karusellerna transporteras, och brukar komma till en stad vid större festligheter, vanligtvis under sommaren, men ibland även om våren eller hösten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dick Harrison (7 juli 2011). ”Tivoli”. Svenska dagbladet. http://blog.svd.se/historia/2011/07/07/tivoli/. Läst 27 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]