Nötö, Nagu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nötö byhamn med omgivning.
För andra betydelser, se Nötö.
Nötö (Skärgårdshavet)
Position59°57.3′N 21°45.6′Ö / 59.9550°N 21.7600°Ö / 59.9550; 21.7600
Typbesökshamn
Båtplatserca. 10
Hamnavgift0 €
Förtöjningankare
Bränslebensin och diesel
Toalettja
Dusch / bastuja
Elnej
Butik / livsmedelskioskNötöboden
Fiskförsäljningnej
Naturstignej
SevärdheterNötö kyrka, Klockarsten
Sophanteringja
Dricksvattenja
Restaurang / caféBackaro, Café Skolan
Sugtömning av septiktankja
TrafikförbindelseFörbindelsebåten M/S Eivor

Nötö är en ö i Skärgårdshavet i Finland, mellan Nagu och Jurmo. Till och från ön går förbindelsebåten M/S Eivor. Som mest har Nötö haft en befolkning på närmare trehundra personer, och har med skola, butik och kapell varit en lokal centralort. Butiken har länge varit nedläggningshotad, i synnerhet vid generationsskiften, men fungerar ännu 2017. Här finns också pensionatet ”Backaro” med sju rum. Här finns även en kyrka som uppfördes 1756. Till en början begravdes de döda under golvet, men 1774 anlades en gravgård med ditforslad sandjord. Nötö kyrka är bas för konsertevenemanget Sommarsång som på Nötö ordnas årligen den 7.7 kl7e.m

Nötö har kunnat härbärgera en såpass stor befolkning eftersom den, till skillnad från de flesta andra öar i utskärgården, har en skyddad dalgång med bördig jord där det odlas havre, vete, korn och råg. Redan i 1540 års jordebok nämns inte mindre än tretton gårdar på Nötö.

På norra Nötö finns Klockarstenen. Det är ett massivt granitblock med en slät ovansida som lutar mot norr. När man slår på stenen med ett hårt föremål ger den ifrån sig en hög metallisk klang. Urgröpningar längst stenens kant visar att den har slagits på flitigt under tidens gång.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]