Nötö, Nagu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nötö, Nagu
Ö
Nötö byhamn med omgivning.
Nötö byhamn med omgivning.
Land Finland Finland
Landskap Egentliga Finland
Ekonomisk region Åboland
Kommun Pargas stad
Kommundel Nagu
Havsområde Skärgårdshavet
Koordinater 59°57′14″N 21°45′39″Ö / 59.95398°N 21.76087°Ö / 59.95398; 21.76087
Area 4,09 km²
Tidszon EET (UTC+2)
 - sommartid EEST (UTC+3)
GeoNames 644335
Läge i Finland
Red pog.svg
Läge i Finland
Nötö (Skärgårdshavet)
Typbesökshamn
Båtplatserca. 10
Hamnavgift0 €
Förtöjningankare
Bränslebensin och diesel
Toalettja
Dusch / bastuja
Elnej
Butik / livsmedelskioskNötöboden
Fiskförsäljningnej
Naturstignej
SevärdheterNötö kyrka, Klockarsten
Sophanteringja
Dricksvattenja
Restaurang / caféBackaro, Café Skolan
Sugtömning av septiktankja
TrafikförbindelseFörbindelsebåten M/S Eivor
För andra betydelser, se Nötö.

Nötö är en ö i Skärgårdshavet i Finland, mellan Nagu och Jurmo. Nötös area är 4,09 km². Till och från ön går förbindelsebåten M/S Baldur '. Som mest har Nötö haft en befolkning på närmare trehundra personer, och har med skola, butik och kapell varit en lokal centralort. Butiken har länge varit nedläggningshotad, i synnerhet vid generationsskiften, men fungerar ännu 2017. Här finns också pensionatet ”Backaro” med sju rum. Här finns även en kyrka som uppfördes 1756. Till en början begravdes de döda under golvet, men 1774 anlades en gravgård med ditforslad sandjord. Nötö kyrka är bas för konsertevenemanget Sommarsång som på Nötö ordnas årligen den 7.7 kl7e.m

M/S Eivor på Nötö

Nötö har kunnat härbärgera en såpass stor befolkning eftersom den, till skillnad från de flesta andra öar i utskärgården, har en skyddad dalgång med bördig jord där det odlas havre, vete, korn och råg. Redan i 1540 års jordebok nämns inte mindre än tretton gårdar på Nötö.

Från Nötö härstammar sjökaptenen och författaren Krister Mattsson, som skrivit böckerna Morotstjuven, som handlar om Mattssons uppväxt på Nötö, samt Backaiten, i vilken han etablerar sig i vuxenlivet med familj, utbildning och en karriär både till sjöss och slutligen som pensionatsvärd tillbaka på hemgården Backaro på Nötö [1].

På norra Nötö finns Klockarstenen. Det är ett massivt granitblock med en slät ovansida som lutar mot norr. När man slår på stenen med ett hårt föremål ger den ifrån sig en hög metallisk klang. Urgröpningar längst stenens kant visar att den har slagits på flitigt under tidens gång.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kaj Arnö: Tag lika delar skärgård, sjömansliv och föräldraskap...”. Svenska Yle. https://svenska.yle.fi/artikel/2015/12/27/kaj-arno-tag-lika-delar-skargard-sjomansliv-och-foraldraskap. Läst 27 oktober 2019.