Non Steroidal Anti-inflammatory Drugs

Från Wikipedia
(Omdirigerad från NSAID)
Hoppa till: navigering, sök

Non Steroidal Anti-inflammatory Drugs (NSAID) (på svenska: icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) är en grupp milt smärtstillande läkemedel. NSAID är en grupp läkemedel med inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande verkningar.[1]

Kategorin "icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel" infördes i slutet av 1950 för att markera skillnaden mellan dessa läkemedel och kortisonpreparat, som hade skadat så många patienter.[2]

Så gott som alla lättare värk- och febernedsättande medel på apoteket är i kategorin NSAID:er. Ett viktigt undantag är paracetamol (verksam substans i Alvedon, Reliv med flera) som inte är en NSAID, eftersom det inte har någon inflammationsdämpande effekt.

Verksam mekanism[redigera | redigera wikitext]

Den gemensamma verkningsmekanismen är att preparaten hämmar cyklooxygenasenzymerna (COX).[3] NSAID-preparat kan vara oselektiva eller specifikt COX-2-hämmande.

Vissa NSAID ingår i så kallade kombinationspreparat, där de kombineras med kraftigare smärtstillande substanser, vanligtvis opioider. Dessa preparat är önskvärda när kraftigare smärtlindring behövs.

NSAID bör inte brukas längre perioder, om det inte är på strikt inrådan av läkare eller om läkemedlet är på recept.

Kända biverkningar[redigera | redigera wikitext]

NSAID är känt för att vara en orsak till, eller förvärra magkatarr och magsår, men det kan också orsaka problem med ökande benägenhet för blödning. Vissa astmatiker (cirka 10 %) kan drabbas av något som kallas ASA-astma, om de använder acetylsalicylsyra (ASA) eller NSAID-preparat. Är man allergisk mot acetylsalicylsyra, så kännetecknas det ofta genom svullnader i ansiktet, i synnerhet kring ögonpartiet. Barn under 18 år ska inte använda ASA som febernedsättande vid virussjukdomar som influensa, eftersom det kopplats samman med den ovanliga sjukdomen Reyes syndrom.

Främst Diklofenak har på 2000-talet kopplats till plötsliga dödsfall bland idrottsfolk och varningar utfärdats för överdriven utbredd användning.[4]

Inflammatorisk tarmsjukdom[redigera | redigera wikitext]

NSAID-preparat bör användas med försiktighet av individer med inflammatorisk tarmsjukdom (till exempel Crohns sjukdom eller ulcerös kolit) bland annat på grund av preparatens tendens att orsaka blödningar i magtarmkanalen. Smärtstillande, såsom paracetamol eller läkemedel innehållande kodein (vilket saktar ner tarmaktiviteten) är säkrare sätt att erhålla smärtlindring på för patienter med IBD.

Substanser i kategorin NSAID:er[redigera | redigera wikitext]

Exempel på icke-selektiva NSAID är: etodolak, ketorolak, indometacin, meloxikam, nabumeton, nimesulid och


COX-2 hämmare[redigera | redigera wikitext]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”NSAID”. NSAID. NE.se. http://www.ne.se/nsaid. Läst 31 oktober 2012. 
  2. ^ "Origins and impact of the term NSAID" Buer, JK 2014
  3. ^ "NSAID",NE.se, Jørgen Malmquist
  4. ^ Bäsén & Karlsson; Vanliga värktabletter kan ge dig en stroke, Expressen (12 feb 2010).