Na Agontimé

Från Wikipedia

Na Agontimé var en afrikansk regent och prästinna. Hon var kpojito ("regerande partner" eller medregent och prästinna) till kung Gezo av Dahomey 1818–1858.[1]

Hon var inblandad i störtandet av kung Agonglo 1797 men allierade sig med den förlorande sidan i de följande tronstriderna och tillhör dem som såldes som slavar i Amerika. Enligt traditionen etablerade hon dyrkan av flera abomeaska gudomar i Amerika. Hon ska ha varit i slaveri i tjugofyra år.

År 1818 besteg kung Gezo tronen. Han utnämnde då henne till ämbetet som hans kvinnliga medregent: hon kallas hans mor, men mor i sammanhanget var något som hörde till titeln som medregent och hon kan också ha varit till exempel hans amma. Han lät sända en delegation till Amerika (var i Amerika är oklart, men troligen Brasilien), och återföra henne till Dahomey, en ovanlig men inte helt okänd handling, som blev en känd berättelse i Dahomeys historia. Under sin tid som kpojito grundade hon ett flertal tempel i Dahomey.

Det råder dock i själva verket delade meningar om, huruvida kungens delegation lyckades finna henne och återföra henne till Afrika, där hon utövade den ställning kungen gav henne; eller om han inte lyckades finna henne, och hennes ställning som kpojito därför bara blev nominell under hans regeringstid. De tempel hon grundade i Dahomey kan ha varit grundade av henne personligen, eller helt enkelt grundats av kungen i hennes namn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bay, Edna G. (1995). "Belief, Legitimacy and the Kpojito: An Institutional History of the 'Queen Mother' in Precolonial Dahomey". The Journal of African History. 36 (1): 1–27. ISSN 0021-8537.