Hoppa till innehållet

Nagasaki

Nagasaki
(長崎市)
Stad
Land Japan Japan
Region Kyūshū
Prefektur Nagasaki prefektur
Ö Kyūshū
Koordinater 32°47′N 129°52′Ö / 32.783°N 129.867°Ö / 32.783; 129.867
Area 405,86 km²[1]
Folkmängd 429 644 (1 okt 2015)[1]
Befolkningstäthet 1 059 invånare/km²
Borgmästare Shirō Suzuki (2023–)
Geonames 1856152
Träd Kinesiskt talgträd (Triadica sebifera)[2]
Blomma Hortensia[3]
Nagasakis läge i Japan
Nagasakis läge i Japan
Nagasakis läge i Japan
Nagasaki stads läge i Nagasaki prefektur      Städer      Landskommuner
Nagasaki stads läge i Nagasaki prefektur
     Städer      Landskommuner
Nagasaki stads läge i Nagasaki prefektur
     Städer      Landskommuner
Webbplats: http://www1.city.nagasaki.nagasaki.jp/

Nagasaki (japanska: 長崎市; Nagasaki-shi; lyssna) är en stad på ön Kyushu i Japan, huvudort i Nagasaki prefektur. Den 9 augusti 1945 utsattes staden för den andra atombomben använd i krig. Antalet offer var cirka 39 000 döda och cirka 25 000 direkt skadade, se vidare atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Nagasaki har sedan 1997[4] status som kärnstad (japanska: 中核市?, Chūkakushi) enligt lagen om lokalt självstyre.[5]

Nagasaki är beläget nästan så långt västerut som man kan komma i Japan, väldigt nära Koreahalvön. Staden gränsar till Isahaya, Saikai, Tokitsu och Nagayo. På grund av sitt läge fungerar staden som port till Kina och andra asiatiska länder.

Japansk Nanban byōbu visar portugisernas ankomst till Nagasaki kring 1571.

De första européerna som kom till Japan var portugiserna. År 1543 landsteg ett antal portugisiska sjömän på ön Tanegashima. Nagasaki blev så småningom hemmahamnen för de portugisiska fartygen. Utöver för handel blev staden viktig för religiös missionsverksamhet samt kulturell och teknisk förmedling. Portugiserna introducerade eldvapen, tryckpressar, glasögon, klockor, samt utvecklade handeln mellan Japan och Kina, introducerade kirurgi i den traditionella japanska medicinen, utarbetade ett lexikon över tidens japanska språk där orden återges fonetiskt. [6]

Sedan Nagasakis hamn öppnades kring 1570 har Nagasaki haft utbyte med sjöfartsländer som Portugal, Nederländerna och Kina.[3]

År 1587 förbjöd Japans dåvarande daimyo Toyotomi Hideyoshi kristendomen. Detta ledde till att 26 missionärer den 5 februari blev dömda till döden i Nagasaki och avrättade vid Nishizaka.


tempel
En tempel i Nagasaki 6 veckor efter atombombsattacken.

Den 9 augusti 1945 11:02 blev Nagasaki målet för den andra atombombsattacken någonsin. Mellan 40 000 och 70 000 personer uppskattas ha dött och cirka 120 000 blev hemlösa av explosionen som lade stora delar av staden i ruiner.

50 år senare, 1995, utnämndes den 9 augusti till "Nagasaki Peace Day".

I Nagasaki finns 6 stycken universitet.

Sevärdheter

[redigera | redigera wikitext]

Atombombsmuseet i Nagasaki

[redigera | redigera wikitext]

Atombombsmuseet i Nagasaki byggdes första gången 1955. Det museum som finns idag öppnades i april 1996.

Fredsparken är belägen på en låg kulle och skapades samtidigt som atombombsmuseet som en önskan för världsfred. I den norra delen av parken finns en 9,7 meter hög staty skapad av Seibou Kitamura. Den symboliserar Buddhas kärlek och Nagasakibornas önskan för evig fred. I parken finns även fredsfontänen samt ett flertal monument som olika länder donerat.

Kōfuku-ji är det äldsta kinesiska templet, byggt av Obaku-sekten, i Japan. Templet är känt som "det röda templet" av lokalbefolkningen. Många kända zenmästare har bott i templet.[7]

Sōfuku-ji, buddhistiskt tempel.

Sōfuku-ji är ett kinesiskt tempel som byggdes 1629. Templet har tre portingångar, kända som "de tre portarna".

Glover Garden

[redigera | redigera wikitext]

Glover Garden är Japans äldsta hus i västerländsk stil. Huset är en av Nagasakis främsta turistattraktioner och drar cirka 2 miljoner turister varje år.

I mitten av Nagasaki ligger berget Inasa (japanska: Inasa-yama, kanji: 稲佐山), 333 meter högt. På toppen av berget, som man kan ta sig till med en kabinbana, finns ett utkikstorn.

Modell av handelsområdet Dejima med seminariet i bakgrunden.
Ett fågelperspektiv över den solfjädersformade Deshimas layout och byggnader 1824-1825.

Den konstgjorda ön Dejima (出島) formades genom att gräva en kanal över en liten halvö och stod klar 1636. Den byggdes för att tjäna som enda kvarvarande plats där direkt handel och utbyte mellan Japan och världen utanför skulle ske under Edoperioden, på en yta om en knapp hektar. Kinesiska och holländska handelshus utnyttjade området från 1641 till 1853. Under en period på 1770-talet bodde den svenske botanikern Carl Peter Thunberg på ön.

Efter Meijirestaurationen revs handelshusen och 1877 byggdes ett teologiskt seminarium som är Japans äldsta. I dag är det ett trähus med två våningar, som inrymmer ett historiskt museum.


Maten i Nagasaki är, förutom fisk, starkt influerad av kinesiska, nederländska och portugisiska traditioner. Några kända namn ur matkulturen är Castella (japanska: カステラ, en mjuk kaka), Chanpon (nudelsoppa), Sara udon, Shippoku, yoriyori, månkaka (geppei), biwa (mispelfrukt), Kamaboko och Karasumi.

Nagasaki har flera vänorter runtom i världen:

Utanför Japan

[redigera | redigera wikitext]