Nagel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Nagel (olika betydelser).
Människans naglar på handen

Naglar, latin sg. unguis, kallas de hårda utväxter av keratin som återfinns lägst ute på fingrar och tår hos människor. Naglarna motsvarar andra djurarters klor, klövar och hovar. Naglar kan i likhet med klor användas till att rivas eller klösas med, men på människor finns nageln främst till för att skydda den mjuka fingertoppen. I vissa kulturer utsmyckas naglar med till exempel nagellack. Naglar kan drabbas av diverse sjukdomar.

Sjukdomar som drabbar naglar[redigera | redigera wikitext]

Naglar kan drabbas av åkommor som nageltrång och nagelsvamp. Nagelsvamp behandlas med medicinskt nagellack.

Om en nagel utsätts för trauma, till exempel genom att bli klämd i en dörr, kan fenomenet blånagel uppstå. En blödning under nageln får den att se blåsvart ut och kan även få nageln att gå av. En ny nagel växer då fram under den gamla och knuffar i sinom tid bort den.

Nagelband kallas en tunn remsa av överhud mellan nageln och den egentliga huden. Nagelbanden nöts lätt bort vid till exempel trädgårdsarbete. Bör inte klippas bort eftersom nagelbandet fungerar som skydd för nageln men även som ett visst skydd mot sjukdomar.

Hygien[redigera | redigera wikitext]

Fingrar med nedbitna naglar.

För att undvika att smuts samlas under naglarna klipps eller filas de i allmänhet ner till lämplig längd. För detta ändamål finns en rad hjälpmedel som ofta använder sig av en hävstångsprincip för att kunna knipsa av nageln. Några exempel är nagelklippare, nagelsax och nageltång. Smuts under den fria delen av nageln kan synas genom nageln som en svart eller blåsvart färgning och kallas sorgkant.

Nagelfilar finns i olika material, till exempel sandpapper, glas och stål.

En del människor biter på fingernaglarna, (kronisk onykofagi), vilket innebär att de regelmässigt med tändernas hjälp biter av den fria delen av nageln. De avbitna nagelbitarna kan sväljas eller spottas ut. Nagelbitning förknippas ofta med nervositet och betraktas som en dålig vana. Barn kan även bita på tånaglarna.

Skönhetsaspekter och utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Manikyr.

Naglar kan smyckas och förskönas på olika sätt, vilket kallas för manikyr när det gäller händernas naglar och pedikyr när det gäller fötterna och fötternas naglar. Naglar kan filas till en tilltalande form, poleras och lackas i olika färger av vilka rött är den vanligaste. I den traditionella västerländska kulturen är långa naglar traditionellt ett kvinnligt attribut. I äldre tid var det endast bemedlade kvinnor som inte behövde ägna sig åt hushållsarbete som kunde låta naglarna växa sig långa. Inom gothkulturen är det vanligt med långa naglar även på män.

Nagelförlängning kan användas om nageln är för svag för att växa sig lång, vid nagelbitningsproblem eller för utsmyckning. Nagelförlängning finns för hemmabruk eller utförs av särskilt utbildad personal på en specialiserad skönhetssalong.

Naglar som redskap[redigera | redigera wikitext]

I vissa asiatiska länder låter vävare en pekfingernagel växa lång och filar den till en kam som används i arbetet. Naglarna är också en förstärkning när man arbetar med fingrarna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]