Nagel

Från Wikipedia
Version från den 31 juli 2017 kl. 21.22 av 217.214.148.238 (Diskussion) (Naglar hos apor)
Människans naglar på handen
Gorillans naglar på handen

Naglar, latin sg. unguis[1], kallas de hårda utväxter av keratin som återfinns lägst ute på fingrar och tår hos primater. Nageln består av döda celler från nagelroten som förhornats.[2] Naglarna motsvarar andra djurarters klor, klövar och hovar. Naglar kan i likhet med klor användas till att rivas eller klösas med, men på människoapor finns nageln främst till för att skydda den mjuka fingertoppen. I vissa kulturer utsmyckas naglar med till exempel nagellack. Naglar kan drabbas av diverse sjukdomar.

Sjukdomar som drabbar naglar

Naglar kan drabbas av åkommor såsom nageltrång och nagelsvamp.

Om en nagel utsätts för trauma, till exempel genom att bli klämd i en dörr, kan fenomenet blånagel uppstå. En blödning under nageln får den att se blåsvart ut och kan även få nageln att gå av. En ny nagel växer då fram under den gamla och knuffar i sinom tid bort den.

Nagelband kallas en tunn remsa av överhud mellan nageln och den egentliga huden. Nagelbanden nöts lätt bort vid till exempel trädgårdsarbete. Bör inte klippas bort eftersom nagelbandet fungerar som skydd för nageln men även som ett visst skydd mot sjukdomar.

Fingrar med nedbitna naglar.

Hygien

För att undvika att smuts samlas under naglarna klipps eller filas de i allmänhet ner till lämplig längd. För detta ändamål finns en rad hjälpmedel som ofta använder sig av en hävstångsprincip för att kunna knipsa av nageln. Några exempel är nagelklippare, nagelsax och nageltång. Smuts under den fria delen av nageln kan synas genom nageln som en svart eller blåsvart färgning och kallas sorgkant.

Nagelfilar finns i olika material, till exempel sandpapper, glas och stål.

En del människor biter på fingernaglarna, (kronisk onykofagi), vilket innebär att de regelmässigt med tändernas hjälp biter av den fria delen av nageln. De avbitna nagelbitarna kan sväljas eller spottas ut. Nagelbitning förknippas ofta med nervositet och betraktas som en dålig vana. Barn kan även bita på tånaglarna.

Skönhetsaspekter och utsmyckning

Naglar kan smyckas och förskönas på olika sätt, vilket kallas för manikyr när det gäller händernas naglar och pedikyr när det gäller fötterna och fötternas naglar. Naglar kan filas till en tilltalande form, poleras och lackas i olika färger av vilka rött är den vanligaste.

Referenser

  1. ^ ”Nagel”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/nagel. Läst 2 november 2016. 
  2. ^ Sand et al. (2006) Människokroppen: Fysiologi och anatomi s. 97

Källor

  • Olav, Sand; Sjaastad, V. Øystein; Haug, Egil; Bjålie, Jan G.; Bolinder-Palmér (översättning); Grönwall, Karin (översättning); Olsson, Kristina (översättning) (2006) Människokroppen: Fysiologi och anatomi. Andra upplagan. Liber ISBN 978-91-47-08435-7

Externa länkar