Naim Süleymanoğlu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Naim Süleymanoğlu, född 1967 i Bulgarien, var en tyngdlyftare som vann sju VM-guld och tre OS-guld.

Naim Süleymanoğlu som föddes i Bulgarien av turkisk etnicitet, hette från början Naim Suleimanov. Han slog igenom redan som 14-åring när han vann junior-VM i Rio de Janeiro 1982 i klass -52 kg. Då var han nära att slå världsrekord även för seniorer. Efter att ha slagit flera världsrekord var Naim storfavorit till guldet i klass -60 kg i olympiska sommarspelen 1984 i Los Angeles. Där fick han dock inte tävla på grund av att Bulgarien, liksom de flesta länderna i östblocket, bojkottade spelen. Året efter blev han världsmästare för första gången i Södertälje. Då under namnet Naum Sjalamanov efter att ha tvingats till "namnkorrigering" av de bulgariska myndigheterna. Efter ännu ett VM-guld för Bulgarien 1986 i Sofia, hoppade han av på den turkiska ambassaden i Melbourne under världscupfinalen samma år. Detta förklarades som en protest mot behandlingen av den turkiska minoriteten i Bulgarien.

Som turkisk medborgare tog han namnet Naim Süleymanoğlu. För att få tillåtelse att tävla för Turkiet i olympiska sommarspelen 1988 i Seoul, var Turkiet tvungna att betala $1 000 000 till det bulgariska förbundet. Där gjorde han succé och vann guld. Naim blev, även på grund av sin livshistoria, en av spelens mest uppmärksammade deltagare och stor nationalhjälte i Turkiet. Förutom fem ytterligare VM-guld, försvarade han sina guldmedaljer i de olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona och 1996 i Atlanta. Naim Süleymanoğlu blev därmed den förste tyngdlyftare som vunnit tre OS-guld.

Efter OS-guldet 1996 slutade Naim sin karriär, men gjorde come-back i olympiska sommarspelen 2000 i Sydney. Han misslyckades dock i alla sina tre försök på ingångsvikten 145 kg i ryck och blev resultatlös. Efter OS i Sydney slutade han för gott.

Naim Süleymanoğlu som är cirka 150 cm lång kallades ofta för "Pocket-Hercules". De bästa resultat han nådde var:

  • Ryck: 152,5 kg (klass -60 kg)
  • Stöt: 190 kg (klass -60 kg)
  • Totalt: 342,5 kg (klass -60kg)

Detta var guldresultatet i OS i Seoul 1988.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tidskriften Nya Kraftsport, CeWeFörlaget