Nakşidil Sultan

Från Wikipedia
Nakşidil Sultan
FöddGeorgien
Död22 augusti 1817
Istanbul
BegravdKonstantinopel
Medborgare iOsmanska riket
SysselsättningSlav
Befattning
Valide Sultan
PartnerAbd ül-Hamid I
BarnMahmud II (f. 1785)
Redigera Wikidata

Naksh-i-Dil Haseki, född 1768, död 1817, var en valide sultan i det Osmanska riket under sin son sultan Mahmud II från 1808 till 1817.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Liksom de andra kvinnorna i det kejserliga osmanska haremet kom hon dit sedan hon fallit offer för slavhandeln, varefter hon enligt sed konverterade till islam och fick ett persiskt namn, i hennes fall Nakşidil ('Broderad i hjärtat'), och fick en turkisk-muslimsk uppfostran innan hon presenterades för sultan Abd ül-Hamid I som hans konkubin.

Hennes bakgrund innan hon togs som slav är obekräftad, och det har föreslagits både att hon kom från Georgien och från Cirkassien, vilket på den tiden var den vanligaste bakgrunden för haremsslavarna.[1] Det finns en berömd legend om att Nakşidil Sultan ursprungligen var Aimée du Buc de Rivéry, en kusin till Frankrikes kejsarinna Joséphine de Beauharnais, som försvann under en resa till havs. Enligt legenden överfölls Aimée du Buc de Rivérys skepp av barbareskpirater, som sålde henne på slavmarknaden till Abd ül-Hamid I:s harem. Det finns dock inga bevis som bekräftar att Nakşidil Sultan och Aimée du Buc de Rivéry är samma person.

Konkubin[redigera | redigera wikitext]

Nakşidil Sultan blev genom Abd ül-Hamid I mor till den blivande Mahmund II år 1785. När Abd ül-Hamid I avled 1789 efterträddes han av sin brorson Selim III, och hon blev sedvanligt flyttad till det gamla palatset för pensionerade konkubiner och förlorade vårdnaden om sin son.

År 1807 avsattes Selim III och efterträddes av Abd ül-Hamid I:s äldre son, Mustafa IV. Denna gav 1808 order om att mörda både den avsatte Selim och sin halvbror prins Mahmud, men han lyckades fly med hjälp av slavflickan Cevri.

Valide sultan[redigera | redigera wikitext]

Kort efter detta avsattes Mustafa IV i en kupp ledd av Alemdar Mustafa Pasha, och hennes son Mahmund II placerades på tronen. Nakşidil Sultan fick som hans mor titeln valide sultan och blev den högst rankade kvinnan i riket. Som sådan var hon högt ärad i haremet men det finns ingenting som tyder på att hon hade någon form av inflytande på politiken.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sakaoğlu, Necdet. Bu mülkün kadın sultanları . - Istanbul: Oğlak Yayıncılık, 2008. - 574 s.
  2. ^ Sarıcaoğlu, Fikret. Nakşidil Sultan // Islam Ansiklopedisi. - İslâm Araştırmaları Merkezi, 2006. - Vol. 32
Företrädare:
Ayşe Seniyeperver Sultan
Valide sultan
18081817
Efterträdare:
Bezmiâlem Sultan