Nallebjörn

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nalle)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Nalle” leder hit. För slanguttrycket nalle, se mobiltelefon. För bogserbåten Nalle, se S/S Nalle.
Nallebjörn
Nalle - a small brown teddy bear.jpg
En liten brun nalle
Annat namnNalle, teddybjörn
TypKramdjur
PeriodTidigt 1900-tal
MaterialTextil + stoppning
En 1902 politisk teckning i The Washington Post. Theodore Roosevelt som under en björnjakt i Mississippi blev erbjuden att döda en infångad björn, men vägrade.

Nallebjörn, teddybjörn eller nalle är en typ av kramdjur, en leksaksbjörn i tyg eller annat mjukt material med stoppning.

Teddybjörnen sägs ha fått sitt namn från president Theodore Roosevelt, som i samband med en jakt vägrade att skjuta en infångad björn, vilket väckte uppmärksamhet i media. Den mest berömda tillverkaren av teddybjörnar är Steiff. Även koalan[1] förknippas genom sitt utseende ofta med nallebjörnar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Man vet inte med säkerhet vem som tillverkade den allra första nallebjörnen, men Margerete Steiff GmbH i Tyskland tillverkade nallar i ett stycke och började 1903 konstruera nya modeller med ledade, rörliga armar och ben, likt en docka. Samtidigt skedde en parallell utveckling i USA, vilken ledde till "teddybjörnens" födelse.

Teddybjörnen fick sitt namn från president Theodore "Teddy" Roosevelt. Den 14 november 1902 hjälpte Roosevelt till att lösa en konflikt mellan Mississippi och Louisiana. På fritiden deltog han i en björnjakt i Mississippi. Jaktlaget stötte på en ensam björn, klubbade ned den, band den vid ett träd och erbjöd Roosevelt att skjuta den. Roosevelt vägrade dock att själv göra det men beordrade andra att senare låta nådaskjuta björnen.[2][3] The Washington Post publicerade en karikatyrteckning av Clifford K. Berryman, "Linjedragning i Mississippi", som illustrerade presidentens vägran att skjuta en björn. Både teckningen och historien bakom den spred sig och blev väldigt populär.

Den första leksaken som officiellt bar namnet "teddy bear" eller teddybjörn skapades av Morris Michtom och hans hustru. Michtom ägde en liten butik i Brooklyn och hans fru tillverkade leksaksbjörnar som de sen sålde i butiken. Michtom skickade en av dessa björnar till president Roosevelt och bad om tillstånd att få kalla dem "Teddy's Bear". Inte bara godkände Roosevelt det, utan han gjorde dessutom nallen till sin personliga maskot i den följande framgångsrika omvalskampanjen. Tillsammans med ett företag kallat Butler Brothers började Michtom massproducera teddybjörnar och inom ett år hade han startat sitt eget företag, Ideal Novelty and Toy Co, sedan dess ett av världens största leksaksföretag. Efter andra världskriget började fler länder att tillverka olika nallebjörnar.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Nallebjörnar har från början tillverkats med långa armar, lång näsa och var ganska hårda, inte lika mjuka att hålla i. Sedan har tillverkningen förskjutits åt nallebjörnar med större huvud, mjukare päls och kortare armar.[4]

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

"Teddybjörnen Fredriksson" är en berömd svensk visa av Lasse Berghagen. Författaren Joan G. Robinson har skrivit en serie böcker om en teddybjörn vid namn Teddy Björnson. En annan berömd nalle är Paddington.

Den Internationella nalledagen (Teddy Bear Day) firas på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Nalle är i svenskan ett gammalt alternativt namn för björn, belagt från 1685. Det kommer från finskans nalli med samma betydelse; det ordets ursprung är okänt.[5] Den äldre betydelsen 'björn' – frikopplat från betydelsen 'leksaksbjörn' – är levande i texten till "Mors lilla Olle" (sent 1800-tal), där det är nallen som är större än visans Olle.

Senare har betydelsen 'mjuk krambjörn' blivit allenarådande. Under det sena 1980-talet[6] överfördes betydelsen även till begreppet "yuppienalle", i betydelsen 'kramleksak för yuppie'.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]