Namsos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Namsos
Tätort
Namsos sjukhus
Namsos sjukhus
Land Norge Norge
Fylke Trøndelag fylke
Kommun Namsos kommun
Area 4,6 km²[1]
Folkmängd 8 307 (1 jan 2022)[2]
Befolkningstäthet 1 806 invånare/km²
Geonames 3145023

Namsos är en tätort och stad i Norge, centralort i Namsos kommun, Trøndelag fylke. Staden ligger längst in i Namsenfjorden, där laxälven Namsen har sin mynning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Brittiska soldater bland Namsos ruiner efter bombningen 1940.

Namsos grundades 1845. Staden består mest av trähus och har brunnit ner tre gånger i sin relativt korta historia. Första gången var 1872 när två pojkar lekte med tändstickor. Andra gången var 1897, av okänd anledning. Tredje gången var under andra världskriget när staden bombades av tyska flygplan 20 april 1940.

Läget intill Namsen och de stora skogarna i närheten gjorde staden idealisk för sågverk. Idag finns dock endast ett av de elva historiska sågverken kvar; Moelven Van Severen.

För att åka bil in i Namsos var man tvungen att pasera en vägtull, - Norges minsta. Avgiften gick till att finansiera en ny bro och tunnel samt för underhåll av det lokala vägnätet. Projektet skapade starka känslor hos befolkningen när det lanserades och man lyckades samla ihop 7000 namnunderskrifter mot vägtullen, vilket var ett väldigt stort antal i förhållande till antalet invånare. Trots protesterna blev vägtullen av. Den blev avvecklad i mars 2019.[3]

Kända personer från Namsos[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]