Nancy Grace Roman Space Telescope

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Wide-field Infrared Survey Explorer.
Nancy Grace Roman Space Telescope
Allmän information
StatusPlanerad
OrganisationNASA / JPL / GSFC
Kostnad4,32 mdr USD (2022[1])
Andra namnJoint Dark Energy Mission (JDEM)
Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST)
Uppkallad efterNancy Roman
Uppdragets varaktighet(planerat 5-10 år)
Uppskjutning
UppskjutningsplatsKennedy Space Center LC-39A
UppskjutningOktober 2026-maj 2027[1]
UppskjutningsfarkostFalcon Heavy[1]
Omloppsbana
LägeL₂
Typ av omloppsbanaHalo
Rymdteleskopets egenskaper
Massa2 191 kg
Teleskopstypanastigmat med tre speglar
Diameter2,4 m
Fokallängdf/7,9
Instrument
Wide-Field Instrument (WFI)300,8 MP-multibandskamera
Coronagraph Instrument (CGI)Koronagraf med möjlighet att ta spektroskopi på exoplaneter


Nancy Grace Roman Space Telescope eller Roman, (tidigare Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST)) är ett framtida infrarött rymdobservatorium som rekommenderades 2010 av United States National Research Councils "Decadal Survey Committee" som topprioritet för nästa årtionde av astronomi.[2][3][4] Den 17 februari 2016 blev WFIRST formellt ett NASA-uppdrag.

WFIRST bygger på ett befintligt teleskop med 2,4 meters diameter (ursprungligen avsett för en spionsatellit från National Reconnaissance Office) och kommer att bära två vetenskapliga instrument.[3] Wide Field Instrument är en 288-megapixel multi-band nära-infraröd kamera. Koronagrafinstrumentet är en kamera och spektrometer med hög kontrast och litet synfält som täcker synliga och nära-infraröda våglängder.

Utformningen av WFIRST bygger på en av de föreslagna konstruktionerna för "Joint Dark Energy Mission" mellan NASA och DOE. WFIRST lägger till några extra möjligheter till det ursprungliga JDEM-förslaget, inklusive en sökning efter exoplaneter med gravitationell mikrolinsning. I sin nuvarande inkarnation (2015) kommer en stor del av det primära uppdraget att inriktas på att undersöka universums expansionshistoria och tillväxten av kosmisk struktur med flera metoder i överlappande rödförskjutningsintervall. Målet är att exakt mäta effekter av mörk energi, den allmänna relativitetsteorins konsistens och rumtidens krökning. Uppskjutningen är planerad till senast 2027.[5]

Den 20 maj 2020 meddelade NASA att teleskopet uppkallats efter Nancy Roman.

19 juli 2022 meddelade NASA att SpaceX har fått uppdraget att skjuta upp teleskopet ombord en Falcon Heavy-raket från Kennedy Space Center i oktober 2026[1].


Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Wide Field Infrared Survey Telescope, 20 augusti 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]