Familjen Malfoy

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Narcissa Malfoy)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Släkten Malfoy är en fiktiv släkt i böckerna om Harry Potter. Enligt Hagrid finns det inga anständiga medlemmar i släkten Malfoy. De hittills kända medlemmarna är Lucius Malfoy, hans fru Narcissa (född Black), deras son Draco, Dracos son Scorpius och Lucius far Abraxas. Draco Malfoy går i samma årskurs som Harry Potter, men i elevhemmet Slytherin. I Harry Potter och den flammande bägaren får man reda på att Dracos pappa Lucius ville att Draco skulle gå på Durmstrang, men han gav efter då Dracos mamma, Narcissa sade att skolan låg alltför långt bort. De bor på en fin herrgård, se Malfoys herrgård.

Släkten Malfoy[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Druella Rosier
 
Cygnus Black
 
 
 
Abraxas Malfoy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Andromeda Tonks
 
Bellatrix Lestrange
 
Narcissa Malfoy
 
Lucius Malfoy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Astoria Greengrass
 
Draco Malfoy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scorpius Hyperion Malfoy
 
 
 
 
 
 
 
Se mer..

Abraxas Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Det enda vi vet om Abraxas Malfoy är att han dog av drakkoppor, och att det var ovanligt på hans tid samt att han kände Horace Snigelhorn.

Draco Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Draco Malfoy
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och de vises sten
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareTom Felton
Svensk dubbningLucas Krüger
Anknytning
Lojalitetdödsätarna, inkvisitorspatrullen, Lord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
Könman
Hårfärgvitblond
Ögonfärgljusgrå
Blodrenblod
Familjfamiljen Malfoy

Draco Malfoy liknar sin pappa till utseendet, och går även i Slytherin som hans far gjorde. Draco är ovän med Harry Potter. Han går på julbalen med Pansy Parkinson på julbalen på Hogwarts i Harry Potter och den flammande bägaren.

Läs mer...

Lucius Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Lucius Malfoy
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och hemligheternas kammare
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareJason Isaacs
Svensk dubbningJonas Malmsjö
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
Könman
Hårfärgvitblond
Ögonfärgaskgrå
Blodrenblod
FamiljFamiljen Malfoy

Lucius Malfoy, är son till Abraxas Malfoy, gift med Narcissa Malfoy (född Black) och far till Draco Malfoy.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Lucius Malfoy, föddes 27 mars 1954 och gick på skolan Hogwarts, och det var förmodligen där han träffade sin fru Narcissa Black och många andra Slytherinelever, som senare kom att bli dödsätare. Han gifte sig med Narcissa och fick en son, Draco.

Genom att skänka pengar till Trolldomsministeriet, fick Lucius många kontakter och han använder detta för sina egna ändamål. Ett tag var Lucius en i skolstyrelsen på Hogwarts, som han sedan blev sparkad från.

Lojalitet[redigera | redigera wikitext]

Han tog avstånd från dödsätarna när Voldemort besegrades av den då ettårige Harry Potter. Malfoy hävdade att han blivit förhäxad av Voldemort – Professor Moody förklarade senare den här förhäxningen som Imperiusförbannelsen – och att han egentligen inte ville tjäna Voldemort. Trots att Ministeriet accepterade det, så gjorde inte alla det, till exempel Arthur Weasley.

Roll i böckerna[redigera | redigera wikitext]

Lucius Malfoy i Harry Potter och hemligheternas kammare[redigera | redigera wikitext]

Precis innan Draco och Harry började det andra året på Hogwarts, lade Lucius en gammal skoldagbok, som tillhört Tom Dolder (Voldemorts riktiga namn), som han hade fått kort efter att Voldemorts krafter försvann, i Ginny Weasleys kittel då de var och shoppade i Flourrish and Blotts bokhandel i Diagongränden. Det var en genomtänkt plan, som skulle få henne att öppna hemligheternas kammare, vilket skulle leda till attacker på mugglarfödda elever. Malfoy visste att dagboken var förtrollad, med egenskapen att styra andra. Vad Malfoy inte visste var, att dagboken var en av Voldemorts horrokruxer, alltså ett föremål som innehåller en del av skaparens själ. Malfoy avsåg att öppna hemligheternas kammare med hjälp av Ginny, för att rubba förtroendet för Arthur Weasley, som arbetar på Trolldomsministeriet.

Malfoys plan fungerade, trots att Malfoys husalf Dobby smet iväg och varnade Harry. Efter att kammaren hade öppnats, och flera elever och Argus Filchs katt Mrs Norris, och till och med ett skolspöke blev förstenat av Basilisken, som kontrollerades av Tom Dolder genom Ginny. Malfoy hotade Hogwarts andra guvernörer, för att på så sätt tvinga dem att skriva under Albus Dumbledores avgång som rektor.

Till slut slutade Ginny att lita på den förtrollade dagboken, och kastade iväg den, och den upptäcktes då av Harry. Malfoys plan att rubba förtroendet för Albus Dumbledore och Arthur Weasley började gå snett då Tom Dolder började jaga Harry istället för att attackera mugglarfödda elever. Tom Dolder tvingade Ginny in i kammaren, för han visste att Harry skulle komma att rädda henne. Harry räddade inte bara Ginny, utan lyckades också förstöra horrokruxen, och biten av Voldemorts själ som fanns bevarad däri (även om enbart Dumbledore anade vad dagboken egentligen var). Harry och Dumbledore upptäckte sanningen, om att det var Ginny som hade attackerat de mugglarfödda, och oskyldigförklarade henne. Det innebar också att Malfoy blev sparkad som skolguvernör. Harry lyckades även lura Malfoy att släppa Dobby fri, genom att ge Malfoy en smutsig strumpa tillsammans med dagboken, som Malfoy slängde till Dobby. Tack vare att Dobby fick kläder av sin ägare, så blev han frisläppt. Malfoy blev arg och försökte attackera Harry, men Dobby försvarade honom genom husalfmagi.

Lucius Malfoy i Harry Potter och den flammande bägaren[redigera | redigera wikitext]

När Voldemort kom tillbaka och anropade sina dödsätare, återvände Malfoy till honom, och påstod att han hade gjort allt han kunnat för att finna Voldemort, och hjälpa honom att bli stark igen. Voldemort, som var skicklig på legilimering (konsten att läsa andras tankar och därigenom upptäcka svek) verkade acceptera det just då. Trots att Harry hade sett Malfoys tillkännagivande om lojalitet till Voldemort litade Trolldomsministeriet inte på Harry. Den förmögne Malfoy behöll sina högt uppsatta kontakter på ministeriet, mest i form av generöst ekonomiskt stöd.

Lucius Malfoy i Harry Potter och Fenixorden[redigera | redigera wikitext]

Malfoy var även med vid slaget på Mysterieavdelningen som den uppenbara ledaren över de andra dödsätarna, i ett försök att stjäla profetian om Harry och Voldemort. Många Ministeriearbetare såg honom, och nu med säkra bevis för att Malfoy var en dödsätare, skickades han till Azkaban.

Lucius Malfoy i Harry Potter och halvblodsprinsen[redigera | redigera wikitext]

Malfoys misslyckade försök att stjäla profetian på Mysterieavdelningen kombinerat med förstörelsen av en bit av Voldemorts själ, ledde till att Malfoy och hans familj blev måltavlor för Voldemorts vrede. Eftersom Malfoy själv satt i Azkaban drabbades han inte i Harry Potter och halvblodsprinsen. Hans familj hade dock mindre tur. Voldemort begärde att Malfoys son, Draco, skulle klara en viss uppgift, för att annars bli dödad tillsammans med sin mor, Narcissa Malfoy. Av rädsla och förhoppning om att detta skulle få Lucius att åter bli populär hos Voldemort, accepterade Draco uppdraget. I slutet av boken klarar Draco av uppgiften (att döda Dumbledore), och det är möjligt att Voldemort därför finner Lucius Malfoy pålitlig igen.

Narcissa Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Narcissa ”Cissy” Malfoy
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och den flammande bägaren
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareHelen McCrory
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
Könkvinna
Hårfärgblond
Ögonfärgblå
Blodrenblod
FamiljFamiljen Black, Familjen Malfoy

Narcissa Malfoy (född Black), mer känd som Cissy, (född 7 maj 1955). Gift med Lucius Malfoy och mamma till Draco Malfoy.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Narcissa föddes i familjen Black; hennes mor var Durella Black (född Rosier) och hennes far Cygnus Black. Narcissa föddes sist av barnen, efter Bellatrix och Andromeda. Hon var kusin med Sirius och Regulus Black, och blev senare moster till Nymphadora Tonks och Delphi. Familjen Black var en mycket gammal trollkarlsfamilj, med starka fördomar mot sådana som inte var renblodiga, och Narcissa fick utan tvekan de här fördomarna vid tidig ålder.

Hon är en lång, smal, blond, blåögd häxa med, som Harry tänker då han först träffar henne, ”a look that suggested there was a nasty smell under her nose”. Trots att Bellatrix är mörk med markerade drag, och Narcissa är ljushårig, sägs det ändå finnas en likhet mellan systrarna.

Narcissa tillhörde elevhemmet SlytherinHogwarts. Hon gifte sig med Lucius Malfoy, en dödsätare från en mycket förmögen renblodsfamilj, och de fick sedan sonen Draco. De bor i en herrgård i grevskapet Wiltshire i södra England, och i sin tjänst hade de husalfen Dobby tills 1993, då Harry befriade honom.

Roll i serierna[redigera | redigera wikitext]

Narcissa Malfoy i Harry Potter och den flammande bägaren[redigera | redigera wikitext]

Narcissa gjorde sitt första framträdande i Harry Potter och den flammande bägaren. Hon var med vid världsmästerskapen i Quidditch med sin man och son, och de fick de bästa platserna i hederslogen, tack vare Lucius, eftersom ”Lucius just hade gjort en mycket frikostig donation till Sankt Mungos sjukhus för Magiska sjukdomar och åkommor”. Självaste trolldomsministern, Cornelius Fudge, log och bugade åt henne. Senare i boken berättade Draco att hans far ville skicka honom till trollkarlsskolan Durmstrang, men ”Mamma tyckte inte det var en bra idé att jag gick på en skola så långt bort”.

Narcissa Malfoy i Harry Potter och Fenixorden[redigera | redigera wikitext]

I Harry Potter och Fenixorden, efter att Krake lyckades att för en kortare tid lämna Grimmaldiplan nummer 12, anlände han till Narcissas hem, eftersom hon var den enda medlemmen av familjen Black som han fortfarande respekterade. Eftersom han var hemlighetsväktare, så kunde han inte ge ut information om var Fenixordens högkvarter låg, men han berättade för Narcissa om Harrys och Sirius relation till varandra. Genom att utnyttja bandet mellan Sirius och Harry, lyckades de lura Harry till MysterieavdelningenTrolldomsministeriet. I slutet av Harry Potter och Fenixorden, skickas hennes man till Azkaban, och hennes son, Draco Malfoy, blir så hemskt förhäxad på Hogwartsexpressen av Dumbledores Armé, att Ernie Macmillan säger ”Jag måste säga att jag ser fram emot att få se Malfoys mammas min när han kliver av tåget”.

Narcissa Malfoy i Harry Potter och halvblodsprinsen[redigera | redigera wikitext]

Narcissa gör ett viktigt framträdande i andra kapitlet av Harry Potter och halvblodsprinsen. Trots protester från systern Bellatrix, så går Narcissa hem till Severus Snapes hus i Spinnargränden. Nu när hennes man sitter i fängelse och hennes son också har blivit dödsätare, är Narcissa nästan hysterisk. Hon säger till sin syster att ”Det finns ingenting jag inte skulle göra längre!”. Draco har fått en arbetsuppgift av Voldemort, men Narcissa tror att det är bestraffning för Lucius misstag i den tidigare boken. Hon tror inte att Voldemort menar att Draco ska lyckas, utan att han ska dö då han försöker uträtta sitt arbete. Då hon talade om planen, kunde hon ha blivit skyldig till stort svek, men hur som helst, så kände Snape redan till planen. Hon ber Snape om hjälp, och lyckas övertyga honom att svära den obrytbara eden, och det gjorde honom tvingad att vaka över Draco, skydda honom från att bli skadad samt ta över arbetet om det visar sig att Draco är på gång att misslyckas.

Narcissa shoppar senare med sin son Draco i Harry Potter och halvblodsprinsen i Diagongränden, där de köper nya kläder hos Madam Malkin’s. De hånar tillsammans Harry då han går in i affären med sina vänner Ron Weasley och Hermione Granger. Harry, Ron och Draco börjar nästan duellera, men Narcissa tillåter inte situationen, och säger ”nu när jag vet vilket pack som handlar här … vi går till Twilfitt och Tatting’s istället”. Det verkar som om hon överbeskyddar sin son, då han säger till henne att han ”… inte (är) ett barn, om du inte har insett det, mamma. Jag kan faktiskt handla själv”. Han berättar för sina vänner att ”Mamma vill att jag ska avsluta mina studier, men personligen, så finner jag inte det viktigt i dessa dagar”.

Narcissa Malfoy i Harry Potter och dödsrelikerna[redigera | redigera wikitext]

I Slutet av Harry Potter och dödsrelikerna gör Narcissa sitt förmodligen viktigaste framträdande i hela bokserien. När Voldemort har ”dödat” Harry, men han sedan återuppstått, fortsätter Harry att spela död. Voldemort ber då Narcissa att undersöka Harrys kropp, för att se om han verkligen är död. När Narcissa undersöker Harry med förvånansvärt mjuka händer, och märker att han lever, frågar hon viskande om hennes son Draco fortfarande lever, och om han är på slottet. Harry svarar ”Ja”, och Narcissa säger till Voldemort och dödsätarna att Harry är död. På så sätt räddar hon Harrys liv och spelar en stor roll i Voldemorts fall.

Se även[redigera | redigera wikitext]