Hoppa till innehållet

Narinkentorget

Narinkentorget
Narinkentorget sett mot Salomonsgatan
Annat namnNarinken
Namn efterNarinken
AnlagtBörjan av 2000-talet
Tidigare namnBusstorget
Läge
PlatsKampen, Främre Tölö, Helsingfors
Betydelse
MonumentEntreprenörmonumentet av Eva Löfdahl

Narinkentorget eller Narinken [1] (finska: Narinkentori eller Narinkka) är ett torg i stadsdelen Kampen i Helsingfors, som anlades i början av 2000.talet. Det har sitt namn efter Narinken, som var ett marknadsområde med fasta bodar, som låg utmed Simonsgatan från senare delen av 1800-talet och fram till 1929.[2]

Narinkentorget ligger mellan Simonsgatan och Salomonsgatan och mellan Kampens centrum och Kulturkasernen. Det ligger ovanpå Kampens underjordiska busstation. Det används som gångstråk mellan Kampens centrum med bland annat metrostation Kampens metrostation och bussterminalen, och Mannerheimvägen, samt för evenemang.

På torget står Eva Löfdahls skulptur Entreprenörmonumentet i aluminium, som restes 2006 som en hyllning till finländska entreprenörer.

Den sydöstra delen vid Kulturkasernen och Glaspalatset kallas Mauno Koivistos plats.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Narikentorhet ligger på nordvästra delen av ett område som anlades på 1830-talet som Åbo kaserns område, där det var fullt med stall och ekonomibyggnader. Åbo kaserns huvudbyggnad brann ned under finska inbördeskriget. Övriga byggnader, förutom administrationsbyggnaden för regementet, har rivits och området använts som busstation för orts- och regionaltrafik. Den tidigare administrationsbyggnaden användes som bussexpedition och har på 2010-talet renoverats till Kulturkasernen.

Hus som omger torget är bland andra:

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]