Hoppa till innehållet

Natalia Tena

Från Wikipedia
Natalia Tena
Natalia Tena, 2012.
Natalia Tena, 2012.
FöddNatalia Gastiain Tena
1 november 1984 (39 år)
Surrey, England, Storbritannien
Utbildad vidBedales School
Aktiva år2002–
Betydande roller
Nymphadora Tonks i Harry Potter-filmerna
Osha i Game of Thrones
IMDb SFDb

Natalia Gastiain Tena, född 1 november 1984[1] i Surrey, är en engelsk skådespelare.

Tena debuterade i filmen Om en pojke (2002), men har senare främst blivit känd för rollen som Nymphadora Tonks i filmerna Harry Potter och Fenixorden, Harry Potter och Halvblodsprinsen och Harry Potter och dödsrelikerna.

Liv och karriär

[redigera | redigera wikitext]

Tena föddes i Surrey, dotter till spanska föräldrarna María, en sekreterare och Jesus, en snickare. Hon talar flytande spanska.

Tena gjorde sin professionella debut som Ellie i Om en pojke (2002), och började skådespela på heltid 2003. Hon har spelat huvudroller i scenversionerna av Gone To Earth 2004 och Nights at the Cirkus 2006.

Hon dök upp i filmen Harry Potter och Fenixorden som Nymphadora Tonks, en roll hon repriserade i dess uppföljare Harry Potter och Halvblodsprinsen, och Harry Potter och dödsrelikerna. Hon hävdar att valet att komma på audition för rollen var ett infall snarare än ett genomtänkt beslut, en roll som hon trodde var en liten bakgrundsroll istället för en relativt stor roll. Efter att ha druckit ett glas rött vin strax innan audition, snubblade hon över ett bord och en stol vid ankomsten och gav ett intryck av att vara klumpig, ett av Tonks framstående karaktärsdrag.

Hon var värd för en bakom kulisserna-featurette med titeln "Trailing Tonks" för den efterföljande DVD och Blu-ray utgåvan, och krediteras som producent och regissör av featurette, där hon även framför en julinspirerad blueslåtgitarr som hon skrev när hon arbetade som gatumusikant i Londons tunnelbana.

Hon är även sångaren i bandet Molotov Jukebox.

Hon har även medverkat i filmer som: Afterlife, Womb, You Instead - där hon är en av huvudrollerna och i Bel Ami tillsammans med Robert Pattinson. I TV-serien Game of Thrones spelar hon Osha[2], ur det fria fria folket, och är med i 16 avsnitt över fyra säsonger (2011–2013 och 2016).

  1. ^ ”Natalia Tena”. Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=340188. Läst 6 september 2014. 
  2. ^ George R.R. Martin (17 juli 2010). ”Actors, Actors Everywhere”. Not A Blog. https://grrm.livejournal.com/165235.html. Läst 21 maj 2018. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]