Natasha Richardson

Från Wikipedia
Natasha Richardson
Natasha Richardson (1999).
Natasha Richardson (1999).
Född11 maj 1963
Storbritannien London, Storbritannien
Död18 mars 2009 (45 år)
USA Upper East Side, Manhattan, New York, New York, USA
Utbildad vidCentral School of Speech and Drama[1], St Paul's Girls' School och lycée français Charles-de-Gaulle
Aktiva år1984–2008
MakeRobert Fox
(1990–1992; skilda)
Liam Neeson
(1994–hennes död 2009)
SläktingarTony Richardson (far)
Vanessa Redgrave (mor)
Joely Richardson (syster)
Michael Redgrave (morfar)
Rachel Kempson (mormor)
Corin Redgrave (morbror)
Lynn Redgrave (moster)
Jemma Redgrave (kusin)
Bästa kvinnliga huvudroll i en musikal
1998 Cabaret
IMDb SFDb

Richardson på Storbritanniens filmpremiär av Berättelsen om Narnia: Prins Caspian 2008.

Natasha Jane Richardson, född 11 maj 1963 i Marylebone i London, död 18 mars 2009Upper East Side i New York, var en brittisk skådespelare och medlem av teaterfamiljen Redgrave. Hon var dotter till Vanessa Redgrave och Tony Richardson och syster till Joely Richardson. Richardson var känd genom flera av sina filmroller, men främst för sina prisbelönta roller på Broadway.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Richardson slog igenom på filmduken med sitt porträtt av Mary Shelley i Gothic 1986, en fiktiv film om Frankensteins skapare. Följande år spelade hon mot Kenneth Branagh och Colin Firth i En månad på landet. Sedan blev hon erbjuden titelrollen i Patty Hearst, en dramadokumentär om arvtagerskan Patricia Hearst och hennes kidnappning, 1988. 1990 vann hon en Evening Standard British Film Award för bästa kvinnliga huvudroll i Mardrömmen.

Hennes sista filmroll var som rektor för en brittisk flickskola i komedin Wild Child från 2008.[2]

Hon var gift med skådespelaren Liam Neeson från den 3 juli 1994 till sin död och de hade tillsammans två söner, födda 1995 och 1996.

Död[redigera | redigera wikitext]

Richardson skadades allvarligt då hon föll under en skidlektion i skidorten Mont Tremblant Resort, nordväst om Montréal i Québec, den 16 mars 2009. Efter fallet tycktes Richardson må bra; hon talade och agerade på ett till synes normalt sätt, varpå sjukvårdare och den ambulans som först var på plats fick veta att de inte behövdes och lämnade platsen.[3] Hon avböjde läkarvård och återvände till sitt hotellrum, men cirka tre timmar senare fördes hon till ett lokalt sjukhus i Sainte-Agathe-des-Monts efter att ha klagat på en ihållande huvudvärk. Därifrån fördes hon med ambulans till Hôpital du Sacré-Cœur i Montréal, där man bedömde att hon befann sig i ett kritiskt tillstånd; det hade då gått sju timmar sedan olyckan. Följande dag flögs hon till Lenox Hill Hospital i New York, där hon avled den 18 mars 2009.[4] Obduktionen visade att dödsorsaken var en epiduralblödning i hjärnan, orsakad av trubbigt våld mot huvudet.[3]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]