National Soccer League

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
National Soccer League
LänderAustralien Australien
Grundad1977
Nedlagd2004
Antal klubbar42 (totalt)
Nivå i seriepyramidenNivå 1
Flest ligatitlarMarconi Stallions FC
South Melbourne FC
Sydney City SC
4 titlar var

National Soccer League, ofta förkortat NSL, var den högsta divisionen i fotboll i Australien mellan 1977 och 2004. Även ett lag från Nya Zeeland spelade i NSL. Efter att NSL lades ner 2004 startades säsongen efter istället den nya ligan A-League.

Historik[redigera | redigera wikitext]

När NSL grundades 1977 var det första gången som Australien fick en nationellt täckande serie i fotboll. Första säsongen deltog 14 lag. NSL kom under de första åren att domineras av klubbarna från Sydney. På grund av minskad publik utökades serien kraftigt under början av 1980-talet för att under två säsonger delas upp i två serier där vinnarna mötte varandra i en final.

Från början spelades serien höst-vår, men under 1989 gick NSL över till att spelas vår-höst istället från och med säsongen 1989/1990. Under mitten av 1990-talet utökades serien ytterligare och för första gången kom även ett lag från Western Australia med när Perth Glory FC debuterade i NSL 1996.

Under början av 2000-talet hamnade ligan i ett allt större krisläge då många klubbar fick ekonomiska problem, sponsorer försvann och publiktillströmningen sjönk kraftigt. År 2004 gick det inte att hålla igång ligan längre och den lades ner till förmån för den nya mindre och fullt professionella A-League. Fem av klubbarna i den nya ligan hade tidigare spelat i NSL. Sista klubb att bli mästare i NSL blev Perth Glory FC som vann de två sista säsongerna.

Klubbar som deltog[redigera | redigera wikitext]

Mästare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia