Nationalsozialistische Frauenschaft

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
NS-Frauenschaft

Nationalsozialistische Frauenschaft eller NS-Frauenschaft (NSF) var det Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiets kvinnoförbund. Det var verksamt mellan 1931 och 1945.[1]

Det bildades i oktober 1931 genom en förening av flera mindre nazistiska kvinnogrupper. Efter det nazistiska maktövertagandet 1933, övervakade NSF att samtliga tyska kvinnoföreningar som inte hade förbjudits av nazistpartiet inlemmades i paraplyorganisationen Deutsches Frauenwerk (DFW). Denna låg i sin tur i praktiken under NSF, då de båda lydde under samma ordförande (Gertrud Scholtz-Klink).

I Nazityskland var detta den statliga politiska organisationen för vuxna kvinnor, medan Bund Deutscher Mädel var för flickor. NSF utgav en propagandatidning för kvinnor, NS-Frauen-Warte, som utkom med ett nummer varje vecka. NSF betraktades som Nazitysklands främsta propagandaorgan direkt till vuxna kvinnor, och man hade 1938 ett medlemsantal på två miljoner. Detta var ungefär 40 procent av partiets totala medlemsantal.

NSF:s främsta uppgift var att instruera kvinnor om deras samhällsroll i enlighet med partilinjen. Denna roll bestod huvudsakligen av att gifta sig, bli hemmafru och föda friska "renrasiga" barn, samt att ge dessa en kroppsligt hälsosam uppfostran. Även om högre utbildning för kvinnor inte uttryckligen förbjöds, så infördes kvoter för hur många kvinnor som fick studera på universiteten. I yrkeslivet begränsades kvinnors yrkesmässiga möjligheter genom åtgärderna som användes för att pressa ned arbetslösheten bland män, vilket bland annat gjordes genom att kvotera bort kvinnor och premiera män vid anställningar och befordringar: vissa yrken och tjänster förbjöds också formellt för kvinnor, så som militära, politiska och juridiska tjänster, och professorstjänster inom vissa ämnen. Hemmafruidealet innebar också att partiets kvinnoförbund inte hade något politiskt inflytande, eftersom partiet inte ansåg att kvinnor skulle ägna sig åt politik.

Medlemmarna arrangerade föreläsningar och kurser för kvinnor, kurser som huvudsakligen gick ut på att undervisa kvinnor om hushållskunskap, barnavård och uppfostran samt om den nazistiska partilinjen. Bland annat hölls kurser för att tillverka olika hushållsprodukter på egen hand, liksom föreläsningar för blivande brudar och skolflickor. Bland kvinnoförbundets aktiviteter fanns mödra- och brudskolor, såsom Reichsbräuteschule (Riksbrudskolorna), som 1936-1944 höll kurser för blivande brudar för att lära dem leva som perfekta hustrur och mödrar enligt nazistiska ideal.

Under andra världskriget medverkade NSF i fördelningen av stulna kläder till fattiga tyskar och tillhandahöll kvinnliga slavarbetare för hushållsarbete hos tyska kvinnor. Man arrangerade även soppkök för tyska flyktingar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Payne, Stanley G. 1995 A History of Fascism 1914-1945 University of Wisconsin Press, Madison

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]