Nationella sekretariatet för genusforskning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nationella sekretariatet för genusforskning har ett nationellt uppdrag att sprida och främja svensk genusforskning. Sekretariatet är placerat vid Göteborgs universitet och invigdes den 2 september 1998. Föreståndare sedan den 1 september 2009 är Kerstin Alnebratt.

Nationella sekretariatet för genusforskning.jpg

Sekretariatet arrangerar mötesplatser, konferenser och seminarier inom och utom akademin, för och mellan forskare, finansiärer och beslutsfattare. Vartannat år anordnas g-konferensen, en nationell genusforskningskonferens.[1]

Sekretariatet har tidigare gett ut tidskriften Genus[2] med nyheter och reportage om svensk genusforskning. Sedan 2014 finns nyhetsförmedlingen kvar i digital form på www.genus.se.

Jämställdhetsintegreringsuppdrag[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2008 arbetar sekretariatet med uppdrag på jämställdhetsområdet, från bland andra regeringen och Nordiska ministerrådet. Uppdragen syftar till att sprida kunskap om jämställdhet och att verka som ett stöd i arbetet med jämställdhetsintegrering med särskild inriktning på statliga myndigheter och universitets- och högskolesektorn.[3]

Sekretariatet driver i samverkan med Sveriges kommuner och landsting (SKL), Länsstyrelserna, Vinnova och Svenska ESF-rådet kunskapsportalen Jämställ.nu, en webbplats med exempel och verktyg för jämställdhetsarbete.

I januari 2012 fick sekretariatet i uppdrag av Nordiska ministerrådet att vara värd för det nordiska samarbetsorganet Nordisk information för kunskap om kön (NIKK).

Föreståndare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”g-konferenserna | Nationella sekretariatet för genusforskning” (på sv-SE). www.genus.se. http://www.genus.se/om-oss/om-sekretariatet/tidigare-konferenser/. Läst 5 april 2017. 
  2. ^ ”Tidningen Genus, arkiv | Nationella sekretariatet för genusforskning” (på sv-SE). www.genus.se. http://www.genus.se/vartmaterial/sorterat-pa-typ/tidningen-genus-arkiv/. Läst 5 april 2017. 
  3. ^ Göteborgs universitet får jämställdhetsuppdrag

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]