Nationens födelse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nationens födelse
(The Birth of a Nation)
Nationens födelse
Genre Stumfilm, Krig
Regissör D.W. Griffith
Producent D.W. Griffith
Manus D.W. Griffith m.fl.
Skådespelare Robert Harron, Elmer Clifton m.fl.
Produktionsbolag David W. Griffith Corp.
Premiär 1915
Speltid 190 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb
The Birth of a Nation

Nationens födelse (engelska: The Birth of a Nation) (äv. En nations födelse) är en amerikansk kontroversiell, öppet rasistisk men oerhört inflytelserik stumfilm regisserad av D.W. Griffith, baserad på The Clansman och The Leopard's Spots, två romaner av Thomas Dixon. Den hade premiär 8 februari 1915 i Los Angeles med titeln The Clansman, men tre månader senare bytte den namn till dess nuvarande titel i samband med premiären i New York.

Filmen har haft en mycket stor betydelse för långfilmens fortsatta genomslag i världen. Den drog in på sin tid ojämförbart mycket pengar och gjorde D.W. Griffith till en mycket rik man. Pengarna han tjänade på En nations födelse lade han på sin nästa film, Intolerance (1916), en även med dagens mått mätt mycket dyr film.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i den amerikanska södern och första halvan av filmen skildrar det amerikanska inbördeskriget. Tonvikten på samhörigheten mellan det vita nord och syd inom en nation är tydlig. Filmen gjordes knappt 50 år efter det att kriget slutat, vilket sätter den i ett annat perspektiv än dagens filmer om samma händelser.

Filmens andra halva är mycket mer kontroversiell. Efter krigsslutet upphör slaveriet och södern invaderas av svarta och personer av blandat afrikanskt och europeiskt ursprung, som i filmen framställda som onda och djuriska. De vita huvudpersonerna är förtvivlade, men en av dem får plötsligt inspiration när han ser små barn leka med lakan – han grundar Ku Klux Klan. Klanen framställs i filmen som söderns hjältar och lyckas rensa sin stad från svarta och rädda kvinnan som hålls fången av de svartas ledare.

Enligt rådande opinion har Nationens födelse stort konstnärligt och tekniskt värde, som inte förringas av dess rasistiska budskap.[1] Den anses som en av de viktigaste stumfilmerna som gjorts och visas ofta i samband med studier i filmvetenskap och filmhistoria.[källa behövs]

Varför är Nationens födelse en så betydelsefull film?[redigera | redigera wikitext]

Ett citat från filmen.
  • Den innebar att långfilmen fick fotfäste och blev populär. Tidigare brukade man se ett antal kortare filmer för en enda avgift.
  • Samma år som filmen hade premiär återuppstod Ku Klux Klan i USA.
  • Griffiths klippning var helt nyskapande. En sekvens mot slutet av filmen – där några vita är fast i en stuga medan ett stort antal svarta närmar sig – är ett bra exempel: Griffith klipper mellan denna scen och en annan där Klanen närmar sig ridande till undsättning. Klippningen gjorde att Griffith "vann" tid, han fick in mer handling och tid än vad man tidigare hade fått. Hans närbilder och kameraåkningar var också utvecklade och han skapade en större nerv i bilderna. Mest känd är kanske dock den så kallade Irisöppningen. Sakta låter Griffith bilden växa fram över bioduken och blev en dåtida stor bildupplevelse.
  • Den spelade in väldigt mycket pengar, 18 miljoner dollar[2].

Citat[redigera | redigera wikitext]

  • “the old fashioned dream of the south....[which] but for the black curse...could today be the garden of the world.”
  • “The result. The Ku Klux Klan, the organization that saved the South from the anarchy of black rule, but not without the shedding of more blood than at Gettysburg.”
  • “The former enemies of North and South are united again in common defence of their Aryan birthright”

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brook, Tom (5 februari 2015). ”The Birth of a Nation: The most racist movie ever made?” (på engelska). Culture. BBC. http://www.bbc.com/culture/story/20150206-the-most-racist-movie-ever-made. Läst 13 november 2015. 
  2. ^ Cook, A History of Narrative Film, New York: W.W.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]