Natt klockan tolv på dagen (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Natt klockan tolv på dagen
Framsida av originalupplagan av boken.
Framsida av originalupplagan av boken.
FörfattareArthur Koestler
OriginaltitelSonnenfinsternis / Darkness at Noon
Originalspråktyska
ÖversättareTore Zetterholm
GenreRoman
Utgivningsår1940
Utgiven på
svenska
1941
HuvudpersonerRubasjov

Natt klockan tolv på dagen (tyska: Sonnenfinsternis, engelska: Darkness at Noon[1]) är en roman av Arthur Koestler, publicerad 1940.[1] Natt klockan tolv på dagen anses vara en av de mest inflytelserika skildringarna av Stalintiden. Den utkom för första gången i svensk översättning 1941.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanens huvudperson är kommunisten Rubasjov, som åtalas i något som påminner om Moskvarättegångarna.[1] I dessa rättegångar, som i verkligheten ägde rum 1936–1938, anklagades och dömdes ledande bolsjeviker.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Natt klockan tolv på dagen skrevs ursprungligen av Arthur Koestlertyska under tiden han bodde i Paris. Daphne Hardy, skulptör och vän till Arthur Koestler som under denna tid bodde tillsammans med honom, översatte den tyska förlagan till engelska under början av 1940. I maj 1940 flydde både Daphne Hardy och Arthur Koestler från Paris, och den tyska förlagan försvann. En kopia av det tyska manuskriptet blev återfunnen 2015.[2][3]

Arthur Koestler anslöt till franska Främlingslegionen, medan Daphne Hardy återvände till Storbritannien och publicerade romanen. Romanen publicerades året efter i engelsk översättning. Titeln, Darkness at Noon, var hennes idé.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Natt klockan tolv på dagen i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 12 oktober 2016.
  2. ^ The Guardian 24 september 2019 (på engelska)
  3. ^ New York Review of Books 7 april 2016 (på engelska)