Natthäger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Natthäger
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]

Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPelikanfåglar
Pelecaniformes
FamiljHägrar
Ardeidae
SläkteNycticorax
ArtNatthäger
N. nycticorax
Vetenskapligt namn
§ Nycticorax nycticorax
AuktorLinné, 1758
Utbredning
En juvenil natthäger
En juvenil natthäger
Hitta fler artiklar om fåglar med

Natthäger (Nycticorax nycticorax) är en medelstor häger som är utspridd över stora delarna av världen.[2]

Utseende, läte och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Natthägern är 58–65 centimeter lång, vingspannet är 90–100 centimeter. Den är ganska stor med kort näbb. I flykten ser den kompakt och kortstjärtad ut, väger tungt på "aktern" och håller näbben svagt nedåtriktad. En adult fågel är i princip omisskännlig med svart rygg och hjässa, röd iris, ljusgrå undersida med mörkgrå vingar. I flykten kan den se helt grå ut. Ungfåglarna har bruna vingar och beige bröst, överströdd med tydliga vita fläckar på vingen och brunt streckat på bröstet. I flykten hörs ett grodlikt läte: ko ark.

Taxonomi och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Natthägern har en mycket omfattande utbredning och förekommer i Europa, Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika och på öar i Indonesien, Indiska Oceanen och Stilla havet. De populationer som häckar utanför de tropiska delarna av utbredningsområdet är flyttfåglar medan övriga är stannfågel. Den genomför också lokala förflyttningar i många områden. Den nordamerikanska populationen övervintrar i Mexiko, södra USA, Centralamerika och i Västindien. Gamla världens fåglar övervintrar i tropiska Afrika och i södra Asien.

Fågeln delas in i fyra distinkta underarter med följande utbredning:[2]

Nominatformen hybridiserar sällsynt med rostnatthäger (Nycticorax caledonicus) på Java, Sulawesi och i Filippinerna.[3]

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är natthägern en mycket sällsynt gäst som påträffats en knappt 40-tal gånger, enbart i södra delen av landet.[4]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Natthägern är som namnet avslöjar nattaktiv och sover på dagen tillsammans med andra fåglar i trädkronor. Den nordamerikanska underarten lever mer flockvis under häckningstid än nominatrasen.

Biotop och häckning[redigera | redigera wikitext]

Ägg av natthäger.

Den häckar vid träsk, dammar och kanaler med lämpliga boträd och är relativt utspridd i världen. Boet är enkelt och byggs i en trädklyka eller i tät vass. Den lägger mellan tre och åtta ägg.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Natthägern födosöker genom att stå still vid vattenbrynet tills de ser ett lämpligt byte, mest nattetid. Födan utgörs av småfisk, kräftdjur, grodor, vattenlevande insekter samt mindre däggdjur. Under dagarna befinner den sig i träd eller i buskar.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett mycket stort utbredningsområde liksom en stor världspopulation som verkar vara stabil. Internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar därför arten som livskraftig.[1] Den har ökat kraftigt i Nordamerika men minskar i Europa. Världspopulationen uppskattas till cirka 570 000–3,73 miljoner individer, varav 60 000–86 100 par tros häcka i Europa.[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Dess vetenskapliga släktnamn och artepitet Nycticorax betyder "nattkorp", vilket refererar till dess nattliga leverne och dess kråklika kraxande läte.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Nycticorax nycticorax Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  3. ^ Birds of the World, Lars Larsson, 2001, CD-rom
  4. ^ Natthäger, BirdLife Sveriges raritetskatalog.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]