Nattradion

Från Wikipedia
Nattradion
(?–1 juli 2000[1])
GenreNyheter, aktuella händelser
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P3
SR P4

Nattradion var ett nattprogram som sändes i Sveriges Radio P3 och P4 fram till 2000. Många kända röster har genom åren hörts i Nattradion, som i huvudsak leddes av de presentatörer som ingick i Sveriges Radios "hallåkår". När Sveriges Radio började sända på nätterna i början av 1960-talet gjordes ett aktualitetsmagasin, som ingick i Nattradion, vid namn Nattredaktionen med journalistisk inriktning som var både skarpt och genomarbetat.[2]

De som arbetade med detta var Henning Pallesen, Fritiof Haglund, Lars Ericsson och Britt Edwall. Nattredaktionen lades så småningom efter en del intriger och konflikter ned.[källa behövs] Nattradion kom därmed att bestå av en melodiradio som kom att bli den variant av Nattradion som de flesta minns i dag. Från 1982 [3] och en bit in på 1990-talet gick de första två timmarna under signaturen Stjärnornas musik då man spelade en mera samtida musikmix (med en hög andel skivor från de senaste två-tre åren) lagd av en speciell producent, och därefter bland annat en timme med skivönskningar. Nattradion ersattes så småningom av nattprogrammet Nattliv och morgonprogrammet Tuppen, senare Väderbiten.

Programmets signaturmelodi framfördes av gruppen Space (Didier Marouani) med Paris France.[3][4]

Nyhetsbulletiner förekom normalt inte mellan midnatt och klockan sex på morgonen fram till mitten av 80-talet, men efter mordet på Olof Palme 1986 infördes nyhetssändningar från Ekot varje hel timme. Omkring 1990 initierades även en klassisk nattradio i P2, som senare kom att bygga på EBU:s Euroclassic Notturno, men med svenska speakers mellan musikinslagen.

Presentatörer för Nattradion i P3/P4[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]