Naturalis Historia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Naturalis Historia, försättsblad till 1669 års utgåva.

Naturalis Historia (latin för "naturhistoria") är en encyklopedi skriven omkring år 77 av Plinius den äldre, möjligen 77-79 e.Kr. Det är ett av de (i omfattning) största verk som överlevt från antiken.

Naturalis historia består av 37 böcker som omfattar antropologi, botanik, etnografi, fysiologi, geografi, jordbruk, matematik, medicin, meteorologi, ornitologi, trädgårdsskötsel, zoologi, mineralogi och de sköna konsterna. Det mesta i dessa böcker är text som Plinius den äldre sammanställt ur andra textkällor. Syftet var att sammanställa en tidig version av encyklopedin. Boken tar upp omkring 100 olika författare, nämner 2000 olika böcker. Böckerna följs en och en, något som visats av Heinrich Brunn 1856. Han lutar sig mycket emot Varro, även om han stilmässigt är mest lik Seneca den yngre.

Bild på vattenhjul från en engelsk kopia

Det är känt att Alcuin skickade sin kopia av verket till Karl den store, båda förmodas därför ha läst verket. Men det är även känt att det fanns många kopior och att vissa var i uselt skick. de Speier lät trycka kopior från 1469 och efterföljande år. Dessa har dock befunnits defekta.