Naturalis Historia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Naturalis Historia
Titelsidan på en utgåva från 1669 edition, med den inledande texten "Volym I av Gaius Plinius Secundus Naturhistoria".
Titelsidan på en utgåva från 1669 edition, med den inledande texten "Volym I av Gaius Plinius Secundus Naturhistoria".
FörfattarePlinius den äldre
Originalspråklatin
Ämnenaturhistoria, etnografi, konst, skulptur, gruvdrift, mineralogi
Genreencyklopedi
Utgivningsår77–79

Naturalis Historia[1] (latin för "naturhistoria"), ibland beskriven som Naturalis historiæ,[2] är en encyklopedi skriven av Plinius den äldre,[3] omkring år 77–79 e.Kr. Det är ett av de (i omfattning) största verk som överlevt från antiken.

Naturalis historia består av 37 böcker som omfattar antropologi, botanik, etnografi, fysiologi, geografi, jordbruk, matematik, medicin, meteorologi, ornitologi, trädgårdsskötsel, zoologi, mineralogi och de sköna konsterna. Det mesta i dessa böcker är text som Plinius den äldre sammanställt ur andra textkällor. Syftet var att sammanställa en tidig version av encyklopedin. Boken tar upp omkring 100 olika författare och nämner 2 000 olika böcker. Böckerna följs en och en, något som visats av Heinrich Brunn 1856. Plinius lutar sig mycket emot Varro, även om han stilmässigt är mest lik Seneca den yngre.

Det är känt att Alcuin skickade sin kopia av verket till Karl den store; båda förmodas därför ha läst verket. Men det är även känt att det fanns många kopior och att vissa var i uselt skick.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Plinius - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/plinius. Läst 7 oktober 2020. 
  2. ^ Secundus, Gaius Plinius (1859) (på latin). C. Plinii Secundi Naturalis historiae: Libr. XXIII - XXXII. Teubner. https://books.google.se/books?id=Rn09AAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=sv#v=onepage&q&f=false. Läst 7 oktober 2020 
  3. ^ ”Shenet - En salt historia”. www.shenet.se. http://www.shenet.se/ravaror/salthi.html. Läst 7 oktober 2020.