Naturläkare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Naturläkare är inte en riktig läkare. Naturläkare saknar statlig licens och utbildningen är inte kontrollerad och kan variera både till omfattning och innehåll.

Titeln läkare är en skyddad titel och även kombinationer med läkare som till exempel hudläkare och barnläkare. Det är däremot tillåtet att kalla sig naturläkare i Sverige[1]. Det är en så gammal och vanlig benämning på en person som sysslar med alternativ- och komplementärmedicin att ingen kan missförstå den[2].

I Sverige använder de flesta naturläkare sig av örtmedicin och eller homeopati. I Kina kan man som läkare i traditionell kinesisk medicin specialisera sig på akupunktur, örtmedicin, massage, mm. Andra metoder som naturläkare kan använda sig av är aromaterapi, bindvävsmassage, healing, lymfdränagemassage, färgterapi, blomsteressenser, osteopati, kinesiologi, mm.

Historiska naturläkare[redigera | redigera wikitext]

Några kända naturläkare från historien:

Felbehandlingar[redigera | redigera wikitext]

Det kan vara svårare att få rätt mot en felbehandlande naturläkare än mot en riktig legitimerad läkare.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Det du kanske inte visste: naturläkare, homeopatika och biverkningar…”. Tankebrott. 26 januari 2010. https://tankebrott.wordpress.com/2010/01/26/det-kanske-du-inte-visste-naturlakare-homeopatika-och-biverkningar/. Läst 10 augusti 2019. 
  2. ^ ”naturläkare - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/naturl%C3%A4kare. Läst 10 augusti 2019. 
  3. ^ ”Felbehandlad av en Naturläkare”. Netdoktor. https://www.netdoktor.se/infektion/oron-nasa-hals/fraga-doktorn/felbehandlad-av-en-naturlakare/. Läst 10 augusti 2019.