Negev

Detalj av ruiner i Negev.

Negev är en mycket omfattande ökenregion i södra Israel, som utgör 60 % av landets yta. Den sträcker sig från Döda havets sydöstra del och gränsar till Jordanien i öst och Egypten samt Gazaremsan i väst. Fyndigheter av koppar, fosfat, salt, olja och naturgas har hittats. Negev betyder ungefär torr plats på hebreiska, men kan även betyda söder.

De största städerna i Negev är Beer-Sheva, Eilat, Arad, Sderot och Dimona. I Arava-dalen, som går från Döda havet ned till Eilat, ligger en mängd mindre samhällen, såsom Qetura, Sapir och Zuqim.

Historia

Det har funnits folk i öknen i minst 4000 år, möjligen 7000. Någon gång under 1400- och 1300-talet före vår tidräkning började egyptierna bedriva kopparutvinning där. Negev nämns i Bibeln.

Idag

Idag är 85 % av öknen militärt övningsområde, resterande delen är städer och annat. Det bor 800 000 - 630 000 människor i området, beroende på hur området definieras och på vad som är boende (det finns många beduiner). Det finns till exempel kärnreaktorer där. Makhtesh Ramon är en jättelik erosionskrater.