Neoplan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Neoplan är en tysk busstillverkare som ingår i Neomankoncernen.

Bussarna har mycket gemensamt med systemmärket MAN SE och andra tyska märken, till exempel Mercedes Benz, motorer och andra komponenter delas ofta med dessa märken.

Bussarna har blivit mer lika MAN SE:s motsvarigheter, eftersom Neoplan slagits ihop med MAN SE i Neomankoncernen. Låggolvsbussar, som Neoplan Centroliner, bygger på MAN Lion's City, det enda som skiljer dem åt är front och bakparti och att MAN SE har vita paneler och Neoplan mörkblåa.

Neoplan gjorde tidigare egna karosser och chassin till bussarna, i vissa fall kunde chassit vara av en annan tillverkare. MAN SE och Mercedes-Benz kunde utöver signa egna karosser vara karosserade av bland annat Van Hool- och Carrus. Numera är Neoplankarosserna och -chassina identiska med MAN SE:s.

Turist- och långfärdsbussar är Neoplans specialitet, men även stadsbussar tillverkades innan sammanslagningen med MAN SE.

I Sverige var Uppsala den stad där Neoplan länge var det vanligaste bussmärket bland stadsbussarna, men även andra städer i Sverige har haft ett fåtal Neoplan som stadsbussar, bland annat Borås, Jönköping och Linköping.

När det gäller turist- och långfärdsbussar har märket varit känt i Sverige sen 1960-talet, och har förekommit i många olika delar av landet.

Internationellt så är Neoplan vanligt i framförallt Centraleuropa, men förekommer även i till exempel Nordamerika och Asien.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]