Nephila clavata

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nephila clavata
Spider Nephila clavata 0911.jpg
En hona av Nephila clavata
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamPalpkäkar
Chelicerata
KlassSpindeldjur
Arachnida
OrdningSpindlar
Araneae
FamiljNephilidae
SläkteNephila
ArtN. clavata
Vetenskapligt namn
§ Nephila clavata
AuktorL. Koch, 1878
Hitta fler artiklar om djur med

Nephila clavata är en spindel som förekommer i Japan (undantaget Hokkaido), Korea, Taiwan och Kina. Den hör till gruppen silkesspindlar. Spindeln är även känd som Jorō-gumo (japanska: ジョロウグモ).

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Honan är påfallande klart färgad i gult, mörkblått och rött och har en kroppslängd på 17–25 millimeter medan hanen är betydligt mindre[1] och bara mäter 7–10 millimeter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Silkesspindlar i släktet Nephila är kända för att spinna stora nät. Det är honorna spinner näten som hos den här arten kan ha en diameter på upp mot en meter. I solljus har de stora näten en gyllene färg. Strukturen är ovanlig för ett hjulnät, det ser ut att ha tre lager, med ett stort hjulnät i mitten och oregelbundna trådar (barriärnät) framför och bakom detta.

Fortplantningen sker om hösten då de små hanarna uppsöker honornas nät för att para sig. Efter parningen spinner honan en äggsäck för sina ägg som hon fäster vid ett träd. Äggen övervintrar och kläcks på våren.

Folksagor[redigera | redigera wikitext]

I japansk folklore berättas om en varelse som kallas Jorōgumo. Det är en spindel som kan förvandla sig till en vacker kvinna. Hon lockar till sig män och de män som hon lyckas förföra blir bundna och uppätna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Nephila clavata, 21 april 2011.
  1. ^ Kuntner, Matjaž; Coddington, Jonathan A.. ”Discovery of the Largest Orbweaving Spider Species: The Evolution of Gigantism in Nephila”. PLoS ONE 4 (10): sid. e7516. doi:10.1371/journal.pone.0007516. http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0007516. Läst 2 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]