Neptun-klass

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Naval Ensign of Sweden.svg Neptun-klass
Allmänt
TypUbåt
VarvKockums Mekaniska Verkstads AB
FöreNummerubåts-klass
EfterHajen II-klass
Fartyg tillhörande klassenHMS Neptun
HMS Najad
HMS Näcken
Hitta fler artiklar om fartyg med

Neptun-klass var en ubåtsklass bestående av tre ubåtar tillhörande den svenska flottan. De byggdes på Kockums Mekaniska Verkstads AB som ersättare för den 15 år gamla HMS Valen och som komplement till de tre minubåtarna av Delfin-klassen.

Ubåtarna i Neptun-klassen blev kopior av den nästan 10 år äldre Delfin-klassen. Utom förskeppet, som i sina grunddrag verkade härstamma från ritningarna till ubåten HMS Sjölejonet. Med denna konstruktion kunde marinens behov av fler minläggande ubåtar tillgodoses relativt snart (1943). Samtidigt fick den nya enheten ökad slagkraft genom tillförsel av ytterligare en förlig torpedtub och däckskanonerna blev smidigare och lättare att hantera än de hade varit på den äldre Delfinen. En klar bonus var också den nya minläggningsanordningen, som Hilding Hillander utarbetade.

År 1951 byggdes ubåtarna av Neptun-klass om och fick nytt torn samt snorkel, samtidigt som närluftvärnet togs bort. Efter utrangering såldes de 1970 för skrotning i Ystad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Peraxel Nilsson, red (2008). Kockums marina fartyg. Malmö: Varvshistoriska föreningen i Malmö. ISBN 978-91-977410-0-2 
  • Gustaf von Hofsten och Jan Waernberg (2004). Örlogsfartyg : Svenska maskindrivna fartyg under tretungad flagg. Luleå: Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. ISBN 91-974384-3-X