New York (delstat)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
New York (NY)
The Empire State
Delstat
Vy i Catskill Mountains.
Flag of New York.svg
New Yorks delstatsflagga
Seal of New York.svg
New Yorks sigill
Officiellt namn: State of New York
Land USA USA
Huvudstad Albany
Latitud
Longitud
40°29'40"N till 45°0'42"N
71°47'25"W till 79°45'54"W
Största stad New York
Högsta punkt
 - höjdläge 1 629 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge m ö.h.
Längd 530 km
Bredd 455 km
Area 141 205 km²(27:e)
 - land 122 409 km²
 - vatten 18 795 km²
Folkmängd 19 849 399 (2017)(4:e)
Befolkningstäthet 162 invånare/km²(7:e)
Inträde i unionen som 11:e
Inträdesdatum 26 juli 1788
Guvernör Andrew Cuomo D
Tidszon Eastern: UTC-5/-4
GeoNames 5128638
Karta över USA med New York markerad
Karta över USA med New York markerad
Webbplats: ny.gov

New York, officiellt State of New York, är en delstat i nordöstra USA. År 2008 uppskattades delstatens invånarantal till 19 490 297,[1] vilket gör den till den tredje folkrikaste i USA. Huvudstaden heter Albany och har omkring 100 000 invånare. Största stad är New York, men även Buffalo vid Eriesjön är avsevärt större än huvudstaden och har med förstäder över 1,2 miljoner invånare. New York gränsar i söder till New Jersey och Pennsylvania, i öster till Connecticut, Massachusetts och Vermont samt i norr till de kanadensiska delstaterna Ontario (både landgräns och sjögräns över Ontariosjön och Eriesjön) och Québec.

Delstatsnamnet och City of New York[redigera | redigera wikitext]

Delstatens största stad heter noga räknat City of New York (New York City), men denna brukar på svenska (och många andra språk) ha förtur till namnet New York i dagligt tal. Så även i och kring staden New York. De delar av delstaten som ligger utanför New York ligger helt och hållet norr om staden och kallas därför ofta ”Upstate New York” eller bara ”Upstate”, främst av folk från storstadsområdet runt New Yorks stad (inklusive norra New Jersey).

I övriga USA särskiljs staden ofta New York från delstaten genom den sedvanliga amerikanska platsbestämningsprincipen, stad, delstat, alltså: New York, New York, eller New York, NY, medan enbart New York avser delstaten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Området utforskades av en engelsman som var anställd av Nederländska Västindiska Kompaniet. Namnet på landområdet blev Nieuw-Nederland. År 1664 blev området kontrollerat av England och fick då sitt nuvarande namn av Jakob II av England, som före sin tid som kung var hertig av York. New York var en av de ursprungliga tretton kolonier som startade Amerikanska frihetskriget mot Storbritannien, och som 1776 ledde till Förenta Staternas grundande som nation.

Niagarafallen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Niagarafallen

Niagaras vattenfall, som ligger på gränsen mellan New York och Kanada (Ontario), är förmodligen världens mest berömda. De utgör en del av flodförbindelsen mellan Eriesjön och Ontariosjön. Fallhöjden är visserligen "bara" 53 meter, men vattenflödet är bland världens kraftigaste och definitivt det kraftigaste bland vattenfall som är lättillgängliga för människor. I genomsnitt passerar 110 000 kubikmeter vatten per sekund, vid snösmältning och extrem nederbörd uppåt 170 000 m³/s.

Ontariosjön och Eriesjön[redigera | redigera wikitext]

Huvudartiklar: Ontariosjön och Eriesjön

Vid New Yorks norra gräns ligger de två minsta av Nordamerikas fem stora sjöar, Ontariosjön och Eriesjön. Även delstaterna Pennsylvania, Michigan och Ohio har strand vid den senare sjön, medan USA:s strand vid Ontariosjön helt och hållet ligger i New York. Ontariosjön har en yta av 19 500 km², och ett medeldjup av 86 meter. Den är till ytan den minsta av Nordamerikas fem stora sjöar, men är avsevärt djupare än Eriesjön som har en yta om 25 700 km² men ett medeldjup om bara 19 meter. Ontariosjön är därför volymmässigt den fjärde största sjön i Nordamerika med en volym om cirka 1 640 km3 vatten jämfört med Eriesjöns 545 km³. Största djup för Ontariosjön är 244 meter samt 64 meter för Eriesjön.

Appalacherna[redigera | redigera wikitext]

En del av Appalachernas nordliga delar passerar genom New York. Denna bergskedja, vilken går genom åtskilliga delstater från nordost mot sydväst är USA:s näst största. Den har en helt annan karaktär än avsevärt högre Klippiga bergen långt i väster. Inom New York är bergskedjan flack och skogbevuxen och har få egentliga bergstoppar. Enstaka toppar på omkring 1 500 meters höjd förekommer dock.

Städer i urval[redigera | redigera wikitext]

Samtliga befolkningssiffror avser år 2005.[2]

Sport[redigera | redigera wikitext]

Professionella lag i de högsta ligorna

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ U.S. Census Bureau - New York Arkiverad 16 maj 2015 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  2. ^ ”Population Estimates for All Places: 2000 to 2005”. U.S. Census Bureau. Arkiverad från originalet den 22 maj 2007. https://web.archive.org/web/20070522021112/http://www.census.gov/popest/cities/SUB-EST2005-4.html. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]