Nick Bostrom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
År 2006, vid ett möte på Stanfords Universitet.

Nick Bostrom (ursprunglig svensk stavning: Niklas Boström), född 1973, är en svenskfödd filosof med doktorsexamen från London School of Economics och är verksam vid Oxfords universitet. Nick Bostrom är främst känd som en förespråkare av transhumanism.

Bostrom framträder ofta i media och talar om ämnen relaterade till transhumanism, så som kloning, artificiell intelligens, cryoteknik och nanoteknik. 1998 grundade Bostrom tillsammans med David Pearce World Transhumanist Association, och 2004 grundade han Institute for Ethics and Emerging Technologies.

Bostrom är även upphovsman till en uppmärksammad artikel i Philosophical Quarterley vid namn "Are You Living in a Computer Simulation". Artikeln argumenterar för att minst ett av följande påståenden är sanna: (1) Mänskligheten kommer med stor sannolikhet gå under innan den har tillgång till så mycket datorkraft som krävs för att simulera hela världar, med medvetanden och allt. (2) Mänskligheten kommer, i framtiden, avstå från att göra avancerade simuleringar av sådana världar. (3) Vi lever, nästan helt säkert, i en datasimulering.

När den amerikanska tidskriften Foreign Policy listade de 100 tänkare vars idéer hade format världen under året 2009, hamnade Nick Bostrom på 73:e plats med motivering "för att han inte accepterar några gränser för människans möjligheter"[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The FP Top 100 Global Thinkers, Foreign Policy, 2009-11-30

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]